Viitorul proiect de țară al României trebuie să cuprindă reforma sistemului sanitar în ansamblu

Într-un discurs la Bruxelles, unde participă la Conferința ”Drumul înainte. Modalități de reducere a decalajelor dintre calitatea serviciilor de sănătate din România și Zona Euro”, senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc a declarat că pentru a recupera decalajele, România are nevoie de o reformă a sistemului medical care înseamnă nu doar legislaţie schimbată, ci finanţare altfel, modificare instituţională şi noi practici.

”Există o marjă mare de progres, dar este absolut necesar să ne gândim la toate aspectele tocmai pentru a nu lăsa o parte a populaţiei neacoperite. Şi aşa, suntem în situaţia în care există români care ajung foarte rar la medic sau care sunt total decuplaţi de sistemul public de sănătate.

Apropo de telemedicină, eu nu aş vedea nimic în neregulă să existe, la un moment viitor, posibilitatea ca pacienţi din România, spre exemplu, să aibă acces la consultaţii online cu personal medical din Belgia, Spania sau Germania.

Poate că, la un moment dat, va trebui să aprofundăm ce înseamnă să fii asigurat medical într-o ţară membră UE şi cum facem ca această zonă a serviciilor publice esenţiale (cum este sănătatea) să poată fi armonizată”, a declarat senatoarea PNL.

Nicoleta Pauliuc mai spune că în cadrul discuțiilor despre “transformare digitală” este foarte important ca personalul medical românesc să aibă acces rapid, chiar instantaneu, la progresele înregistrate în UE, pentru că este spre binele comun al proiectului european să aibă loc o schimbare în bine în toate statele membre.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482