Vlad Botoș, europarlamentar USR – Șansa Aradului sunt fondurile europene și oamenii de valoare

Vlad Botoș, europarlamentar USR, membru al Grupului Renew Europe, a participat zilele acestea la un lanț de evenimente care au avut loc în țară, unde a vorbit despre importanța atragerii fondurilor europene pentru dezvoltarea României. În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Dezvoltare Regională Vlad Botoș este informat lunar cu privire la absorbția fondurilor europene în statele membre.

În cadrul acestei caravane intense Vlad Botoș a participat săptămâna aceasta la un eveniment organizat în Arad unde a vorbit despre nevoia de a investi în acest oraș, cu o istorie impresionantă – Oraș Liber Regesc din 1834 – care a rămas în ultimii ani mult în urma vecinilor Oradea și Timișoara.

content-image

”Aradul a rămas mult în urmă în ce privește dezvoltarea și calitatea vieții pentru locuitorii săi. Deși am fost întotdeauna unul dintre orașele importante ale vestului țării, deși avem un potențial foarte mare, vedem cum vecinii noștri o iau serios înainte. Explicația o putem găsi în lipsa unei viziuni moderne, a unei strategii pe termen lung în care să fie urmărite oportunitățile și interesele orașului, ale cetățenilor.

Investițiile necesare pot fi făcute din fonduri europene. Avem în Arad experți în fonduri europene, dar și oameni cu viziune. Problema este că aceștia nu sunt reprezentați, iar vocile lor nu sunt auzite și ascultate. Pot să dau exemplul colegului meu, Adrian Wiener, care este medic arădean și deputat în Parlamentul României.

Acesta a venit de nenumărate ori cu soluții clare pentru îmbunătățirea sistemului medical din Arad unde spitalele lasă mult de dorit, unde mediul înconjurător foarte poluat duce la îmbolnăvirea cetățenilor. A adus și propuneri legislative pentru a îmbunătății atât prevenția bolilor cât și sistemul medical la nivel național, însă schimbările merg extrem de greoi pentru că actuala administrație și guvernare nu are cunoștințele necesare pentru a realiza proiecte cu impact pozitiv asupra vieții cetățenilor.

content-image

Proiectele propuse de colegul meu, Adrian Wiener, sunt exact ceea ce ne dorim în Comisia pentru Dezvoltare Regională adică genul de proiecte care au obiective clare cu impact major asupra calității vieții cetățenilor. acesta nu vorbește doar despre sănătate, ci și despre toate celelalte aspecte care influențează sănătatea noastră, de la mediu curat, la reducerea factorilor de stres, la o creștere și educație echilibrate. Toate fondurile europene urmăresc, de fapt, crearea de condiții mai bune pentru oameni, pentru mediul economic, așa încât orașul să ajungă la nivelul de dezvoltare al orașelor din regiunile europene dezvoltate.

Este posibil și pentru Arad să atingă acest nivel, iar acum arădenii știu aceasta. De fiecare dată când merg în orașele vecine, admiră frumusețea clădirilor renovate sau restaurate, parcurile reabilitate, viața culturală bogată, multitudinea de alegeri pentru timpul liber și chiar ușurința de a rezolva problemele administrative. Multe dintre acestea au fost realizate cu bani europeni, cu fonduri care ne sunt puse la dispoziție.

Sunt convins că arădenii își doresc un astfel de oraș, dar mai ales sunt convins că putem ajunge acolo. Cum spuneam avem nevoie doar de voință și de capacitatea autorităților publice aflate la conducerea orașului de a avea o viziune integrată, sustenabilă.

Uniunea Europeană și România sunt democrații unde vocea poporului, dorința oamenilor trebuie respectată pentru că ei hotărăsc, măcar o dată la 4 sau 5 ani, dacă orașul lor se îndreaptă în direcția bună și oamenii aflați la conducerea comunității merită încrederea lor pe mai departe.”

Europarlamentarul USR, Vlad Botoș, va continua periplul în mai multe județe pentru a vorbi despre legătura strânsă dintre direcțiile și strategiile europene și dezvoltarea regională.

content-image

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482