Propun un nou proiect de lege privind nașterile artificiale

Senatorul liberal Liviu Brătescu anunță că va introduce în dezbaterea parlamentarilor un nou proiect de lege privind reproducerea umană asistată medical. Un proiect mai vechi pe același subiect a fost respins în 2022 în Camera Deputaților.

„Sunt de ceva vreme în discuții și negocieri cu specialiști, fie medici, fie persoane care au cunoștințe avansate despre cum funcționează în țările dezvoltate acest program și cum arată legislația pe tema fertilizării in vitro. Vă anunț că în urma acestor consultări intenționez să repun în atenția colegilor parlamentari un proiect de lege privind reproducerea umană asistată medical, un proiect semnificativ îmbunătățit față de cel care a fost respins. Lupta trebuie continuată pentru că altfel România se va confrunta cu o situație demografică din ce în ce mai gravă”, a declarat senatorul PNL Liviu Brătescu.

Senatorul a făcut apel și la cifre din datele Institutului Național de Statistică – VEZI AICI. În anul 2020 s-au născut în România cei mai puțini copii din ultimul secol, în 2021 s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 130 de ani! Trendul demografic negativ este în creștere.

content-image

„Ca istoric știu prea bine că țara noastră nu a mai trecut prin acest fenomen de depopulare masivă niciodată. Pe deoparte migrația a câteva milioane de concetățeni în ultimele decenii, pe de altă parte suntem în acest trend descendent masiv privind sporul natural. Sociologii și statisticienii trag de ceva vreme semnale de alarmă și România trebuie să se uite cu mare grijă și să ia măsuri de redresare”, a atenționat Liviu Brătescu.

Programul pentru fertilizarea in vitro (FIV) a fost stopat în 2024, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse se mai ocupă doar de 10.000 de dosare depuse de familii încă din anul trecut, dar acum nu mai primește alte cereri pentru că nu mai vin banii necesari de la Ministerul Finanțelor.

„Nu putem asista neputincioși la scăderea demografică accelerată, nu putem să închidem la propriu toate căile prin care încurajăm familiile să aibă copii și să sprijinim pe cele care au dificultăți serioase să își îndeplinească acest vis. Trebuie să trag acest semnal de alarmă și să spun că suntem obligați să luăm măsuri pentru stopa scăderea demografică și nu doar să ne plângem în legătură cu acest adevărat curent negativ”, a conchis senatorul Brătescu.

În apelul său, liberalul a mai solicitat ministerelor care se ocupă cu Programul Fertilizării In Vitro (Ministerul Finanțelor și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse) să găsească soluții pentru a-l reporni.

content-image

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482