‘Lovitura de stat’ dată de PSD-PNL, în centrul atenției presei internaționale

Publicația EU Reporter vorbește într-un editorial semnat de jurnalistul Paul Graham despre „o lovitură de stat” care se desfășoară chiar în aceste momente în România. Mai mult, acesta pare să critice coaliția PNL-PSD pentru comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, comasare care încalcă, spune jurnalistul, prevederile internaționale

„România s-a scufundat în haos politic în ultima lună, după ce Partidul Social Democrat (PSD), aflat la guvernare, și Partidul Național Liberal (PNL) au intrat într-o alianță aparent improbabilă care a ridicat serioase îngrijorări cu privire la un efort coordonat de a demonta instituțiile democratice ale României, unii criticii numind-o o lovitură de stat în desfășurare.

Guvernul României, condus de partidul „socialist” al Prim-Ministrului Marcel Ciolacu, este acuzat că erodează procesele democratice din țară. Partidele de opoziție și diverse ONG-uri susțin că alegerile comasate, planificate pentru Parlamentul European și alegerile locale, reprezintă un atac la adresa Constituției și o întoarcere la o epocă în care practicile autoritare erau permise.

Anul 2024 marchează un moment unic în democrația post-comunistă a României. Alegătorii vor fi chemați la urne de patru ori pentru a-și alege reprezentații în Parlamentul European, în consiliile locale, Parlament și Președinție. Aceast maraton electoral intens a ridicat unele îngrijorări legate de provocările logistice în vederea gestionării unui volum atât de mare de scrutinuri. Care a fost una dintre soluțiile propuse de politicieni? Printre altele, comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare sau comasarea alegerilor parlamentare cu prima rundă a alegerilor prezidențiale. Opoziția susține că o astfel de măsură nu ține cont de procedurile electorale stabilite și subminează dreptul fundamental al românilor de a-și exprima liber voința la urne. Totodată, aceasta atrage atenția asupra jurisprudenței consacrate a Curții Constituționale, care interzice modificările asupra legilor electorale într-un timp atât de scurt până la alegeri”, se arată în editorialul publicat de EU Reporter.

Jurnalistul Paul Graham vorbește în editorialul său și despre ascensiunea pe scena politică românească a AUR, condus de George Simion.

„Sondajele prevăd o creștere dramatică a partidului de extremă dreapta AUR la alegerile viitoare din România. Analiștii sugerează că AUR ar putea depăși atât Partidul Național Liberal, partenerul junior din coaliția de guvernare, cât și Partidul Social Democrat, devenind astfel cel mai mare partid din România. Desi este puțin probabil ca AUR să se alăture următorului guvern, influența crescândă a partidului i-a determinat pe unii să speculeze că efortul coordonat de modificare a legilor electorale a fost menit să împiedice AUR din a amenința coaliția de guvernare PSD-PNL.

Pe măsură ce România se îndreaptă aspre urne, un lucru este cert: comunitatea internațională trebuie să rămână vigilentă în apărarea democrației și apărarea statului de drept în țară. Faptul că Uniunea Europeană a păstrat tăcerea cu privire la această problemă este îngrijorător, dar va trebui să așteptăm și să vedem ce se întâmplă în săptămânile următoare”, scrie jurnalistul străin.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482