Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede că funcționari implicați în gestionarea unor probleme care fac obiectul litigiilor internaţionale au obligația să participe la audieri şi să semneze declaraţii de martori, în caz contrar aceştia vor fi sancţionaţi cu amendă care începe de la 250.000 lei, conform Agerpres.
S-au înregistrat 170 voturi “pentru”, 35 “contra”, 54 abţineri.
Ordonanţa de urgenţă prevede că se acordă Ministerului Finanţelor dreptul de a reprezenta România sau instituţiile publice în toate litigiile arbitrale internaţionale, inclusiv în cererile de arbitraj ce au ca obiect clauze care se referă la protecţia reciprocă a investiţiilor din tratatele internaţionale la care România este parte.
Potrivit celor adoptate, reprezentarea României sau a instituţiilor publice în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii sau în faţa tribunalelor arbitrale internaţionale sau în alte litigii se va realiza de către Ministerul Finanţelor.
În cazuri justificate, Guvernul va putea stabili prin hotărâre ca reprezentarea să se asigure de o altă instituţie publică din subordinea/coordonarea sa.
După pronunţarea hotărârilor în litigiile internaţionale, Ministerul Finanţelor va asigura reprezentarea în eventualele acţiuni judiciare dintr-un stat pe teritoriul căruia se iniţiază o procedură de recunoaştere şi/sau executare a acestora.
Obligații pentru funcționari
Instituţiile şi autorităţile publice care au gestionat problematica ce face obiectul litigiilor internaţionale vor avea obligaţia de a comunica informaţiile şi documentele solicitate de Ministerul Finanţelor, atunci când acestea se află în posesia lor, precum şi de a dispune toate măsurile legale pentru ca persoanele competente din cadrul acestora să acorde sprijinul necesar, conform atribuţiilor specifice, în vederea pregătirii apărărilor de către avocaţii selectaţi, inclusiv prin semnarea unor declaraţii de martor şi participarea lor la audierile orale programate.
Conform unor amendamente introduse de senatori şi aprobate şi de deputaţi, persoanele care au îndeplinit sau îndeplinesc anumite atribuţii în cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice care au gestionat problematica ce face obiectul litigiilor internaţionale vizate de actul normativ, inclusiv demnitarii, vor fi obligate să participe la întâlnirile solicitate de avocaţii care asigură reprezentarea juridică în respectivele litigii.
“Conducătorii autorităţilor/instituţiilor publice vor avea obligaţia să ia măsurile legale care se impun pentru ca persoanele, inclusiv demnitari, care sunt sau au fost implicate în gestionarea problematicii ce face obiectul litigiilor internaţionale să participe în mod obligatoriu la întâlnirile solicitate de avocaţi”, prevede textul adoptat.
De asemenea, “conducătorii autorităţilor/instituţiilor publice au obligaţia să ia măsurile legale care se impun pentru ca persoanele să semneze declaraţiile de martori, să participe la audierile orale programate şi să semneze orice alte documente procedurale specifice fiecărui litigiu internaţional, dacă se apreciază de către avocaţii care asigură reprezentarea juridică că informaţiile sau documentele deţinute de acestea sunt utile pentru sprijinirea apărărilor”.
Amenzi grase
Potrivit unui amendament introdus de deputaţi, nerespectarea acestor obligaţii de către demnitarii, funcţionarii publici şi personalul contractual va constitui contravenţie şi se va sancţiona cu amendă de la 250.000 lei până la 2.500.000 lei, dacă fapta nu este săvârşită astfel încât, potrivit legii, să constituie infracţiune.
Constatarea nerespectării prevederilor şi aplicarea sancţiunii contravenţionale se va realiza de către reprezentanţi din cadrul Corpului de control al prim-ministrului la solicitarea Ministerului Finanţelor.
Camera Deputaţilor este for decizional, iar legea merge spre promulgare la șeful statului.