Fostul ministru al Culturii din perioada 2012-2013, Daniel Barbu, a încetat din viață la vârsta de 67 de ani. Daniel Barbu se retrăsese din viața publică și a încetat din viață din cauza cancerului. Cariera sa universitară a fost una extrem de apreciată, dar în plan politic scandalurile s-au ținut scai de el. A fost ministru al Culturii, dar și consilier al fostului președinte Emil Constantinescu și fost consilier al președintelui Senatului, Crin Antonescu.
Cariera sa politică a fost împărțită între PNL și ALDE. A plecat din PNL în momentul în care Călin Popescu Tăriceanu a rupt partidul, iar ulterior a activat în ALDE până în 2017, atunci când a fost numit șef al Autorității Electorale Permanente.
Citește și: Fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, a murit
Controversele în care a fost implicat
Daniel Barbu a fost printre inițiatorii legii speciale pentru Roșia Montană, care a declanșat proteste fără precedent în România față de mineritul cu cianuri. Protestatarii i-au cerut explicit demisia încă din septembrie, de la începutul mișcărilor de stradă. Ulterior, Ordinul Arhitecților din România și mai multe ONG-uri i-au cerut să plece din funcție, pentru că ar fi pierdut un studiu de evaluare a patrimoniului de la Roșia Montană.
A fost acuzat că a acceptat desființarea unor instituții culturale cu tradiție doar pentru a face economii la buget, precum Teatrul Național de Operetă “Ion Dacian”, Centrul Național al Dansului București și Centrul Național de Artă “Tinerimea Română”.
În luna decembrie 2013, la Craiova, a declarat că suma alocată programului național pentru prevenirea și tratarea HIV/SIDA este prea mare în comparație cu cea alocată programelor Ministerului pe care îl conduce. De asemenea, a sugerat că prin desființarea sau reducerea acelui program, s-ar putea organiza mai multe festivaluri sau s-ar putea extinde Festivalul Shakespeare.Aceste declarații au dus la autosesizarea Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
Senatorul PSD Mircea Geoană a calificat intervenția lui Daniel Barbu drept o „declarație nefericită”, iar Președintele Senatului, Crin Antonescu, a cerut demisia acestuia, ceea ce s-a și materializat următoarea zi.
Carieră universitară impresionantă
Daniel Barbu a absolvit Liceul Nicolae Bălcescu din București (în prezent Colegiul Național Sfântul Sava) în 1976. Este licențiat în istoria artei la Institutul de Artă din București, pe care l-a absolvit în 1980.
Are un doctorat în istorie, obținut la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj în 1991. Între 1991 și 1993 a urmat studii doctorale în cadrul facultății de teologie la Universitatea din Fribourg, Elveția. De asemenea a fost auditor al Școlii de Înalte Studii în Științele Sociale din Paris și a mai susținut cu succes un doctorat în filosofie la Universitatea din București, în 1999.
Daniel Barbu a activat ca muzeograf în cadrul Muzeul de Istorie și Artă al Municipiului București, din 1981 până în 1986, la Oficiul pentru patrimoniul cultural. Între anii 1987 și 1998, a fost cercetător științific, la fostul Institut de Studii Sud-Est Europene al Universității din București, actualmente Academia Română.
Conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității din București, 1993 – 1996. Din 1997 a fost numit printr-un ordin de ministru al ministrului învățământului, profesor de știință politică la Universitatea din București. În 1999, prin alt ordin al ministrului educației naționale, a fost numit conducător de doctorat în științe politice, și confirmat în 2007 de ordinul ministrului educației, cercetării și tineretului.