Jocuri periculoase în București – timpul nu mai are răbdare (SURSE)

În culisele politicii bucureștene se joacă tare pentru desemnarea candidaților la Primăria generală. Redacția noastră a consultat lideri ai partidelor, iar scenariile vehiculate de aceștia indică jocuri periculoase pentru toată lumea. Astfel, competitorii sunt prudenți, așteptând greșelile adversarului, în ciuda presiunii uriașe a calendarului electoral. Am aflat că, întrucât campania electorală începe pe 10 mai, depunerea dosarelor cu semnăturile de susținere pentru cei care își doresc să ocupe fotoliul de primar general se poate face până cel mai târziu pe 25 aprilie, însă formațiunile obișnuiesc să meargă la Biroul electoral cu câteva zile înainte de termenul-limită, în acest caz fiind vorba de ziua de luni, 22 aprilie. Cei avizați știu că, în interiorul organizațiilor de partid, echipele de campanie au de verificat acuratețea acestor tabele cu susținători, în paralel cu munca de întocmire a dosarelor pentru listele de consilieri, ceea ce durează cel puțin o săptămână, reducând termenul de centralizare până în jurul datei de 15 aprilie. Astfel, pentru uriașul volum de muncă necesar centralizării tuturor documentelor mai rămâne aproape o lună de zile, în ipoteza că până vineri, 15 martie, ar fi desemnați toti candidații.

În acest context, variantele de lucru ale strategilor și consultanților indică următorul tablou:

 

Varianta 1. Candidat comun PSD-PNL

Dacă până la urmă, coaliția guvernamentală cu listă comună la europarlamentare va decide să lupte împotriva candidatului USR-PMP-FD, Nicușor Dan, aceștia pot alege între liderii organizațiilor proprii: Gabriela Firea, respectiv Sebastian Burduja. O variantă din partea PSD ar putea fi și Daniel Băluță, iar PNL ar putea opta pentru un om de afaceri de succes. Dacă primarul Sectorului 4 își poate face campanie cu propriile realizări, punându-le în balanță cu mandatul contestat de mulți al lui Nicușor Dan, un eventual independent propus de PNL trebuie să crească rapid în notorietate în favorabilitate, ceea ce este dificil având în vedere timpul extrem de limitat. Pe de altă parte, Gabriela Firea are cel mai solid și devotat electorat, fiind cotată cu peste 30% intenție de vot din partea PSD, iar cu o parte din procentele PNL în București, ar ajunge lejer la un scor de 35%, câștigător pe formula existentă a unui singur tur.

 

Variante 2. Candidați separați pentru PSD și PNL

În acest scenariu, sursele noastre susțin că variantele PSD sunt Gabriela Firea, Daniel Băluță și, surpriză, Cristian Popescu-Piedone, acesta din urmă pe o alianță electorală între PSD și PUSL. Ipoteza susținerii actualului primar de la Sectorul 5 este argumentată în interiorul PSD și de fragmentarea voturilor partidului, pe care acesta ar putea-o genera candidând din partea PUSL, dar beneficiind de simpatia electoratului de stânga și de o prezență substanțială pe rețelele sociale, din ce în ce mai relevante în economia votului. Astfel, susținuți de PSD, toți cei 3 candidați ar avea o șansă reală de victorie, în vreme Sebastian Burduja ar consolida votul de dreapta al PNL, în urma nemulțumirii liberalilor față de susținerea partidului lor față de politicile administrative promovate de Nicușor Dan în ultimii 4 ani. Chiar dacă nu ar reuși să obțină primul loc, liderul organizației din Capitală ar putea să revendice o poziție mai proeminentă în interiorul formațiunii, mai ales pentru parlamentarele din decembrie și viitorul guvern. Însă ambele scenarii ar avea de suferit în cazul materializării variantei 3.

 

Varianta 3. Candidatură separată a lui Piedone din partea PUSL

Este situația care dă cele mai mari bătăi de cap liderilor coaliției, în contextul procentelor vehiculate în toate sondajele realizate în ultimele săptămâni, indiferent de institutul emitent sau de comanditar. Dacă actualul edil general, încărcat de multe nerealizări și de acuzații de ordin penal, nu poate obține un scor care să înceapă cu cifra 3, nu este exclus ca un procent de circa 25 să îi acorde șansa la al doilea mandat, ceea ce ar fi un real coșmar pentru PSD și PNL, alianța care pare a funcționa doar la nivel central. Asta pentru că primarul Capitalei este depozitarul celui mai mare număr de voturi obținute personal, după președintele României, iar impactul de imagine ar readuce bătălia publică pe modelul anilor `90: FSN versus forțele de dreapta. Nu este de neglijat și faptul că o candidatură a lui Cristian Popescu Piedone ar capacita inclusiv alegători anti-sistem, de tip AUR sau SOS, ceea ce l-ar putea plasa în fruntea clasamentului, cu un scor în jurul a 30%.

 

Varianta 4. Speranța votului util

Sursele noastre arată că există și varianta ca electoratul bucureștean, nefavorabil în proporție de peste 70% actualului primar (cei care se declară nemulțumiți sau foarte nemulțumiți de performanța administrativă a lui Nicușor Dan) s-ar putea alinia în spatele candidatului pe care îl percep ca având cele mai mari șanse, indiferent din partea cărei formațiuni va candida acesta. Însă această speranță nu e chiar un plan, pentru PSD și PNL existând riscul major ca fragmentarea potențialilor candidați propuși de cele două partide să genereze o coagulare suficientă din partea nucleului dur al actualului primar (în jurul a 20%), care potențat de câteva procente aduse de alianța USR-PMP-FD, să îl transforme pe edil în câștigător. Problema marilor partide, în acest caz, nu ar fi doar fragilizarea imaginii lor, ci mai ales vinovăția pe care propriile electorate din București, confruntate cu aglomerația, poluarea, frigul din case, blocajul economic și urbanistic, le-ar atribui-o. Va fi greu pentru PSD și PNL să explice, în fața celor 70% dintre alegătorii nemulțumiți de prestația lui Nicușor Dan, de ce nu au găsit din timp soluția câștigătoare.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482