Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, avertizează că noul portofoliu pentru Apărare, care ar putea să facă parte din viitoarea componenţă a Comisiei Europene, ar putea rămâne gol de conţinut și că ar fi un mare câştig dacă România ar obţine portofoliul industrial, conform News.ro.
Întrebată sâmbătă, la Prima TV, dacă viitoarea Comisie Europeană va conţine şi portofoliul Apărării, Vălean a răspuns:
„Am auzit această discuţie despre un comisar pentru apărare, dar nu ştiu exact ce este sub etichetă. Dacă dincolo de titlu nu avem o cochilie goală, ci avem cu adevărat influenţă şi buget şi directorat general. Să nu avem un comisar pe apărare care doar face turul capitalelor şi vorbeşte despre ce bine ar fi să ne înarmăm, să-i dăm conţinut. Dacă-i dăm conţinut, va fi un portofoliu puternic. Dacă e doar să coordoneze statele membre, aş zice că mai bine ar trebui să fie urmărit un portofoliu cu consistenţă economică, cu buget, cu legislaţie, cu directorate generale”, a spus Adina Vălean la PrimaTV.
Adina Vălean, actual comisar european pentru Transporturi, susţine că ar fi un mare câştig dacă România ar obţine un portofoliu legat de industrie în viitoare Comisie Europeană.
Variante
”Eu aş spume că ar trebui scoasă industria din alte combinaţii şi trebuie făcut un portofoliu industrial serios la nivel european şi cred că pentru România ar fi un mare câştig. Cu atât mai mult cu cât industria a fost puţin neglijată în ultima vreme, politicile s-au axat mai degrabă pe decarbonizare, ori acum pentru competitivitate economică accentul se va pune din nou pe industrie. Vrem să scăpăm de dependenţa materiile prime din ale părţi, vrem să reindustrializăm Europa şi cred că acesta va fi un portofoliu de mare influenţă la nivel european”, a explicat Adina Vălean.
Întrebată dacă România mai poate păstra portofoliul Transporturilor şi în viitoarea Comisie Europeană, Adina Vălean a răspuns: „Dacă-şi doreşte, sigur că da. Exemplul cel mai la îndemână e că piaţa internă e întotdeauna la francezi”.
O nouă Comisie – care va avea, la fel ca actuala, 27 de membri, câte unul din fiecare stat – urmează să fie înfiinţată după alegerile din iunie la Parlamentul European (PE).