Săptămâna aceasta în Parlamentul European a fost organizată o expoziție privind tezaurul românesc pe care România l-a dat spre păstrare temporară Rusiei în timpul Primului Război Mondial și pe care țara noastră, cu toate eforturile și insistențele nu l-a primit înapoi.
Vlad Marius Botoș, europarlamentar USR, a participat la acest eveniment alături de alți demnitari români. Problema tezaurului românesc este unică deoarece nu vorbim doar de valoare culturală ci și de mai bine de 90 de tone de aur pe care Rusia a refuzat să le returneze, în ciuda documentelor pe care le-a semnat și în cadrul cărora s-a angajat să le returneze integral.
Vlad Botoș dă mai multe detalii despre acest eveniment: ”Interesele României trebuie apărate în orice circumstanțe, oriunde ne-am afla. Pe această idee s-a bazat evenimentul organizat astăzi în Parlamentul European în care am vorbit despre tezaurul românesc nerestituit de Rusia.
Eugen Tomac, organizatorul acestui eveniment ne-a reunit astăzi în cadrul unei expoziții organizate cu concursul Băncii Naționale a României în care subiectul principal este Tezaurul Românesc predat spre păstrare temporară Rusiei, însă pe care România nu l-a mai primit înapoi nici după mai bine de o sută de ani.
Am participat, alături de alți demnitari și europarlamentari români, la acest eveniment și am ținut să precizez că nu vorbim doar despre tezaur cultural, ci și despre mai bine de 90 de tone de aur care aparține României.
Toate bunurile au fost predate Rusiei în timpul Primului Război Mondial pe bază de semnătură, de documente care atestă primirea acestor bunuri și obligativitatea de a le returna îndată ce România le cere.
România cere aceste bunuri încă de când a încetat războiul, însă nu l-a primit decât parțial, însemnând o parte din bunurile culturale, însă nu și aurul și bijuteriile trimise la Moscova.
Aceasta este încă o dovadă a lipsei totale de respect din partea Rusiei, a conducătorilor de la Kremlin care ignoră dreptul internațional, ignoră documentele pe care le-a semnat, angajamentele pe care și le-a luat. Este inacceptabil ca țara noastră să renunțe la aproape o sută de tone de aur, este inacceptabil ca întreaga clasă politică să nu lupte pentru ceea ce aparține României.”
Fără să dea mai multe detalii în acest moment Vlad Botoș ne-a informat că Parlamentul European va dezbate această problematică în plenara de la Strasbourg care va avea loc săptămâna viitoare.