Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, a avut miercuri o serie de întâlniri bilaterale cu lideri europeni, precum şi cu oficiali şi lideri politici de centru-dreapta din Suedia, Bulgaria, Serbia şi Italia, cu ocazia Congresului Partidului Popular European, care se desfăşoară la Bucureşti.
Nicolae Ciucă a discutat cu Hans Wallmark, preşedintele Grupului Parlamentar de Prietenie Suedia – România, aspecte legate de colaborarea bilaterală dintre România şi Suedia în Uniunea Europeană, liderul PNL adresând felicitări pentru încheierea procesului de aderare a Suediei la NATO.
“Am felicitat Suedia pentru încheierea procesului de aderare la NATO, cu ocazia întrevederii pe care am avut-o cu Hans Wallmark, preşedintele Grupului Parlamentar de Prietenie Suedia – România. România a fost printre primele ţări care aprobat aderarea Suediei la NATO. Acum ne pregătim să colaborăm în cadrul Alianţei. Îi mulţumesc lui Hans Wallmark că este un prieten al României şi îmi doresc o colaborare cât mai strânsă în cadrul grupului parlamentar de prietenie dintre ţările noastre”, a scris Ciucă pe Facebook.
De asemenea, preşedintele PNL s-a întâlnit cu Boiko Borisov, liderul partidul de guvernământ GERB din Bulgaria, cu care a discutat despre demersurile pentru aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, precum şi despre interesele comune din domeniul energiei şi al securităţii în Marea Neagră.
“România şi Bulgaria împărtăşesc un interes fundamental de a fi admise, cu drepturi depline, în Spaţiul Schengen. Decizia din luna decembrie pentru admiterea parţială în Schengen este un pas esenţial, iar acum trebuie să lucrăm împreună pentru a obţine, chiar în acest an, aderarea deplină. Am discutat şi despre Coridorul Vertical dintre Grecia, Bulgaria şi România pentru transportul gazelor naturale şi al gazului natural lichefiat. Acest coridor este un succes energetic pentru ţările noastre, iar faptul că alte ţări din vecinătate au aderat la acesta este o confirmare a eficacităţii proiectului. Nu ne uneşte doar dezideratul intrării în Schengen, ci şi poziţia strategică în apropierea flancului estic. Independenţa energetică faţă de Rusia este extrem de importantă pentru România şi pentru Europa, în general. Bulgaria caută, de asemenea, gaze naturale în Marea Neagră. Obiectivul nostru comun este intensificarea colaborării în acest domeniu, pentru a ne dezvolta capacităţile de exploatare şi a ne asigura independenţa energetică în viitorul apropiat”, a transmis Ciucă pe Facebook.
La întâlnirea cu Ana Brnabic, premierul Serbiei, Nicolae Ciucă a discutat despre consolidarea legăturilor dintre România şi Serbia, fiind convenite mai multe modalităţi concrete de colaborare pentru următorii ani.
“Trebuie să ducem mai departe proiectul european şi, în acest sens, reconfirm susţinerea parcursului către Uniunea Europeană al Serbiei, cu accentul pe importanţa reformelor şi consolidarea capacităţii administrative”, a mai scris Ciucă pe Facebook.
Totodată, preşedintele PNL a discutat cu Antonio Tajani, vicepremierul Italiei, despre subiectul românilor din Italia, cea mai mare comunitate românească din Occident şi despre dezvoltarea în continuare a relaţiilor economice româno-italiene.
“Contăm mult pe Italia pentru menţinerea solidarităţii europene şi pentru consolidarea UE. Comunitatea românilor din Italia contribuie mult la legăturile excelente care există între statele noastre. Ne dorim să putem face, în continuare, proiecte educaţionale, proiecte culturale pentru milioanele de români din Peninsulă şi să colaborăm cu autorităţile italiene într-un mod eficient, cu rezultate vizibile pentru toţi cetăţenii noştri”, a transmis Nicolae Ciucă.
Tot cu acest prilej, liderul PNL a avut întâlniri bilaterale cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola şi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Potrivit unui comunicat al PNL, discuţiile liderului liberal cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, au vizat strategia popularilor europeni pentru victoria în alegerile europene din luna iunie.
În contextul războiului de agresiune dus de Rusia în Ucraina, cei doi lideri politici au accentuat nevoia de a promova valori europene precum libertatea, democraţia şi siguranţa, împreună cu nevoia ca Uniunea Europeană să fie în continuare alături de Ucraina, mai arată sursa citată.
De asemenea, Nicolae Ciucă i-a transmis preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că obiectivul european cel mai important al României astăzi este aderarea deplină la Spaţiul Schengen.
Liderul PNL a subliniat şi nevoia ca Uniunea Europeană să susţină fermierii şi agricultura românească şi să ajute semnificativ Republica Moldova pe drumul ei european. Totodată, în numele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă şi-a exprimat susţinerea în privinţa candidaturii Ursulei von der Leyen pentru al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Europene.
Congresul PPE se desfăşoară până joi la Bucureşti.