Camera de Conturi Timiș aruncă în aer așa-zisa transparență clamată de administrația Fritz. Lista neregulilor constatate de auditori la Primăria Timișoara e extrem de mare și include raportări incorecte ale datelor, umflarea unor active prin menținerea unor proiecte deja finalizate în contabilitate.
Raportul vizează analiza situațiilor financiare la zi de la data de 31.12. 2022
Ca urmare a auditului efectuat asupra situațiilor financiare raportate de către UATM Timișoara pentru anul 2022, au fost constatate următoarele erori cu influențe semnificative asupra situațiilor financiare:
1. Menținerea eronată în contul contabil 231 „Active fixe corporale în curs de execuție” a unui număr de 64 obiective de investiții finalizate și recepționate, puse în funcțiune în perioada 2016 – 2022, în valoare de 108.907.876 lei, contrar reglementărilor contabile aplicabile2
De asemenea s-a constatat și înregistrarea eronată în contul de imobilizări corporale în curs de execuție, simbol cont 231, a unor lucrări de investiții de natura imobilizărilor necorporale în curs, simbol cont 233, respectiv: studiu amenajament silvic, PUZ Calea Buziașului și PUZ Calea Șagului. Documentația pentru cele două PUZ-uri fiind transmisă în timpul auditului Direcției Economice, în vederea înregistrării celor două active fixe necorporale.
Procedând astfel, pe cale de consecință s-a afectat și valoarea fondului bunurilor care alcătuiesc domeniul public al UATM Timișoara, respectiv a contului 103 „Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale”.
Probleme cu corelarea datelor la impozite locale
2. Neconducerea evidenței tehnico-operative/analitice în cazul unor elemente de activ, urmare a necomunicării periodice de către Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara (DFMT) a datelor și informațiilor necesare înregistrării în contabilitatea UATM Timișoara a taxelor și impozitelor locale.
În acest sens se reține o neorganizare a activității de evidențiere și reflectare a creanțelor bugetare, întotalitatea lor, pe parcursul exercițiului financiar, entitatea rezumându-se doar la o ajustare a valorilor finale ale execuției bugetare a creanțelor fiscale în funcție de soldurile finale ale rămășițelor de încasat la data de 31.12.2022, reflectate pe sursele de venit corespunzătoare, contrar prevederilor legale3 , având în vedere următoarele:
Gestionarea taxelor și impozitelor locale datorate de persoanele fizice și juridice, este asigurată cu ajutorul aplicației informatice ATLAS, care asigură o evidență operativă nominală a fiecărui contribuabil și a bunurilor impozabile deținute. Informațiile din evidența operativă a impozitelor și taxelor locale nu sunt preluate din aplicația informatică ATLAS, în aplicația informatică ASIS, dezvoltată la nivelul Direcției
Economice din cadrul UATM Timișoara, informațiile raportate de DFMT sunt preluate manual în această aplicație, iar datele referitoare la încasările de venituri sunt de asemenea introduse manual în aplicația ASIS, deși între cele două aplicații sunt create legături care fac posibilă vizualizarea de către DFMT a informațiilor introduse în ASIS.
Probleme legate de berăria cunoscutului om de afaceri Dan Dinu
3. Modificări aduse contractului-cadru nr.1590/08.09.2015 de închiriere a spațiului cu altă destinație decât cea de locuință din Timișoara Piața 700 „Restaurant Cramă 700 cu grădină de vară”, contrar prevederilor legale4 , în sensul neconstituirii unei garanții certe, în sumă de 289.171 lei reprezentând garanție de bună execuție, prevăzută în contract, care urma să fie constituită prin virarea în cont a sumei respective (58.432 euro la cursul din 31.12.2022), comisia de licitație din cadrul UATM Timișoara acceptând în schimb un instrument bancar foarte volatil (bilet la ordin) drept garanție, fără o motivare justificativă.
Prin acceptarea modificărilor propuse de adjudecatar, respectiv înlocuirea prin bilet la ordin a garanției ce trebuia depusă în cont de disponibil dar și modificarea perioadei contractuale cu o prelungire de la 5 ani la 10 ani, au fost aduse modificări contractului-cadru de închiriere, conform Actului adițional nr.2/30.08.2020, care au condus la denaturarea rezultatului licitației, fiind oferit astfel, un tratament preferențial societății adjudecatare.
Favoritisme făcute unor benzinării
4. Nerespectarea prevederilor legale5 privind utilizarea patrimoniului privat al UATM Timișoara de către doi operatori economici Mol România PP SRL și Lukoil România SRL, cu activitate de distribuție carburanți, fără a deține o formă legală asupra terenurilor în cauză, pentru care asocierile în participațiune încheiate de cei doi operatori cu UATM Timișoara au ajuns la termen.
b) Operatorul economic Lukoil România SRL
Se reține utilizarea nelegală a terenului de către Lukoil România SRL deși la nivelul UATM Timișoara, contractul de colaborare încheiat cu acesta avea durata de valabilitate expirată din data de 21.06.2022. Și în cazul acestui contribuabil, la finalizarea auditului contribuabilul se regăsește în aceleași locații și desfășoară activitate în continuare, fără nicio formă legală.
La data de 20.01.2023 UATM Timișoara a solicitat, prin deschiderea unei acțiuni în instanța de judecată competentă, restituirea bunurilor – teren și construcții aferente (bunuri de retur conform contract de colaborare).
întrucât entitatea auditată a acceptat tacit, până la data deschiderii acțiunii în instanță, utilizarea terenului de către acest operator, fără a achita contravaloarea sumei minime contractuale (ultimele 6 luni din contract), echipa de audit a estimat nivelul veniturilor nerealizate în această perioadă la suma de 68.013 lei.
5. Neclarificarea regimului juridic (prin înscrierea în extrasele de carte funciară) al terenurilor trecute în proprietatea privată a Municipiului Timișoara, potrivit prevederilor HCL nr. 72 din 03.03.2015. În acest sens, urmare auditului efectuat s-a constatat faptul că entitatea nu a întreprins demersuri în vederea clarificării situației topocadastrale a terenurilor identificate și preluate în patrimoniul privat al Municipiului Timișoara potrivit prevederilor HCL nr.72/03.03.2015 prin care s-a aprobat trecerea din proprietatea Statului Român în proprietatea privată a Municipiului Timișoara a terenurilor din anexa 1 (pozițiile 406-424), în conformitate cu prevederile legale6. Menționăm faptul că aceste terenuri nu au fost înregistrate în evidența contabilă a Municipiului Timișoara, contrar prevederilor legale7.
Executarea silită a datornilor e un fiasco
6. Prin neaplicarea tuturor măsurilor de executare silită, conform prevederilor legale și normelor de aplicare ale acestora în cazul contribuabililor persoane fizice și persoane juridice, UATM Timișoara prin DFMT a fost în imposibilitatea recuperării debitelor constituite în sarcina acestora, existând riscul prescrierii încasării veniturilor respective. În acest sens menționăm următoarele: Din analiza dosarelor fiscale verificate, prezentate pe parcursul auditului și a altor documente solicitate (decizii impunere, extrase rol, interogări PATRIMVEN, etc.), potrivit situației privind somațiile emise de DFMT în anul 2022, în cazul unui număr de 5 contribuabili persoane fizice, a unui număr de 7 contribuabili persoane juridice, a rezultat faptul că serviciul de executare silită – atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice de la nivelul DFMT nu procedează în toate cazurile la continuarea aplicării procedurilor de executare silită prin: poprirea conturilor bancare, aplicarea sechestrului pe bunurile mobile și imobile și de asemenea nu procedează la valorificarea acestora, după caz.
a) Referitor la executarea silită a debitelor înregistrate în evidența fiscală și nerealizate, în cazul persoanelor fizice, au fost identificate conturi bancare, clădiri, terenuri, precum și autoturisme, venituri din
a) Operatorul economic Mol România PP SRL
La nivelul UATM Timișoara au fost identificate un număr de 2 (două) contracte de asociere în participațiune cu durata contractului expirată în anul 2022, care în continuare produc efecte în sensul că operatorul economic folosește în continuare suprafețele de teren prevăzute în contractele expirate (terenurile din B-dul Iosif Bulbuca nr. 9 și B-dul Republicii nr. 12), fără ca entitatea să efectueze la data expirării termenelor contractuale, în ambele cazuri, demersuri în vederea intrării în legalitate. La finalizarea auditului contribuabilul se regăsește în aceleași locații și desfășoară activitate în continuare, fără nicio formă legală.
Pe de altă parte, acest contribuabil mai desfășoară activitate specifică și într-o altă locație (B-dul Liviu Rebreanu colț cu B-dul Brâncoveanu) pentru care entitatea auditată a procedat în anul 2020 la încheierea unui contract de constituire a dreptului de superficie cu titlu oneros nr. 1/14.12.2020 aprobat prin HCL nr. 136 din 31.03.2020, asupra terenului utilizat anterior, în baza unui contract de asociere în participațiune expirat în data de 30.06.2018. Pentru perioada 30.06.2018 – 14.12.2020 entitatea nu a procedat la valorificarea acestui teren, lăsând la latitudinea operatorului economic utilizarea terenului în mod gratuit.