Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat patru propuneri de numiri în funcţia de ambasador. Ovidiu Raeţchi, preşedintele Centrului Euro-Atlantic de Rezilienţă, urmează să meargă ca ambasador în Japonia, iar în Regatul Arabiei Saudite, Sebastian Mitrache. În Republica Portugheză a fost aprobată numirea ca ambasador a Danielei Grigore Gîtman iar pentru funcţia de ambasador în Republica Croaţia a fost aprobată numirea Danielei Mihaela Cămărăşan. Ministerul Afacerilor Externe a transmis către Comisiile de specialitate din Parlament solicitarea de audiere a celor patru ambasadori.
”În conformitate cu prevederile legale, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, au fost aprobate de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, patru propuneri de numiri în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României, la misiuni unde conducerea acestora era vacantă”, anunţă MAE într-un comunicat oficial.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis către Comisiile de specialitate din Parlamentul României, în conformitate cu reglementările şi practica relevante în vigoare, solicitarea de audiere a celor patru candidaţi pentru poziţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României.
De asemenea, va fi demarată procedura de solicitare a agrementului statului acreditar, conform Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice din 1961.
”În stabilirea propunerilor de numiri în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României s-au avut în vedere criterii stricte de profesionalism. Competenţele, pregătirea şi experienţa în domeniul relaţiilor internaţionale, precum şi abilităţile personale au reprezentat elementele esenţiale în formularea acestor nominalizări. Persoanele propuse sunt în marea majoritate diplomaţi de carieră, cu o bogată experienţă profesională şi care cunosc specificul postului în care ar urma să-şi desfăşoare mandatul, având toate premisele să asigure reprezentarea României în plan internaţional la cele mai înalte standarde”, subliniază ministerul.
Urmează decretele de acreditare
Ulterior audierilor în comisiile de specialitate din Parlamentul României şi obţinerii avizului acestora, respectiv ulterior primirii agrementului din partea statului acreditar, preşedintele României va semna decretele de acreditare şi scrisorile de acreditare.
Potrivit MAE, pentru Regatul Arabiei Saudite a fost aprobat Sebastian Mitrache. Acesta îndeplineşte funcţia de director politic, cu rang de director general, în cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe. În perioada 2016-2022, fost reprezentantul permanent adjunct al României la NATO, iar între anii 2015 şi 2016, a fost directorul Direcţiei Politici de Securitate din cadrul Centralei MAE.
Şi-a mai desfăşurat activitatea la Delegaţia Permanentă a României la NATO, inclusiv ca şef al Secţiei Politice. De asemenea, a ocupat funcţiile de director adjunct (2008-2009) şi şef serviciu (2007-2008) în cadrul Direcţiei NATO din MAE. În perioada 2002-2007 a fost diplomat în cadrul Ambasadei României în Regatul Ţărilor de Jos. Cunoaşte limbile engleză şi franceză.
Pentru funcţia de ambasador în Republica Croaţia a fost aprobată numirea Danielei Mihaela Cămărăşan.
Potrivit MAE, aceasta este reprezentant cu însărcinări speciale, cu rang de director general, în cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe. În perioada 2019-2023, a exercitat funcţia de secretar general al Ministerului Afacerilor Externe. Anterior, a fost ambasadorul României în Republica Estonia (2016-2019).
În Centrala MAE a mai deţinut funcţia de Director de cabinet al ministrului afacerilor externe (2012-2016), activând şi în cadrul cabinetului secretarului de stat pentru afaceri strategice, pentru afaceri europene, respectiv, pentru afaceri globale (2009-2012). În Serviciul Exterior şi-a mai desfăşurat activitatea ca diplomat în cadrul ambasadei României în Republica Lituania. Cunoaşte limbile engleză şi franceză.
În Japonia a fost aprobat ca ambasador Ovidiu Raeţchi, preşedinte al Centrului Euro-Atlantic de Rezilienţă, cu rang de secretar de stat.
MAE precizează că anterior, acesta a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională în Camera Deputaţilor şi deputat în Parlamentul României pentru Diaspora (2012-2016), respectiv, pentru Bucureşti (2016-2020).
”Este doctor în istorie (Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti) şi doctor în ştiinţe politice (SNSPA). Deţine un master în Cultură Arabă (Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Bucureşti) şi un master în Civilizaţia Ebraică (Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti). Cunoaşte limbile engleză şi franceză”, mai arată MAE în comunicat.
În Republica Portugheză a fost aprobată numirea ca ambasador a Danielei Grigore Gîtman.
Aceasta este secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe.
Anterior, a fost secretar de stat pentru relaţii interinstituţionale (2020-2022), respectiv, secretar de stat pentru afaceri globale (2016-2017). În perioada 2009-2015, a fost ambasadorul României în Republica Cehă, iar în intervalul 2004-2008 a activat la Ambasada României în SUA, ca prim-colaborator şi, ulterior, ca însărcinat cu afaceri a.i..
În Centrala MAE a mai deţinut funcţia de director al Direcţiei Europa Occidentală şi Europa Centrală (2002-2004). Cunoaşte limbile engleză şi italiană.