Luminiţa Odobescu va fi prezentă, luni, la Bruxelles, la întâlnirea reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Ministrul Luminiţa Odobescu va participa, luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles, informează Agerpres.

Potrivit MAE, agenda reuniunii va include situaţia din Orientul Mijlociu, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, evoluţiile din Sahel şi statele costiere din Africa de Vest.

În marja reuniunii CAE va avea loc un mic dejun informal cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

Miniştrii vor discuta despre evoluţiile din Orientul Mijlociu, cu accent pe situaţia umanitară din Fâşia Gaza şi pe modalităţile de furnizare de asistenţă, necesitatea eliberării tuturor ostaticilor aflaţi în captivitatea Hamas şi situaţia din Marea Roşie.

Războiul din Ucraina, unul din subiectele fierbinți

Discuţiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vor avea loc în continuarea Consiliului European extraordinar de la 1 februarie şi vor viza evoluţiile recente din teren, sprijinul multidimensional al UE, coordonarea la nivel european în contextul în care la 24 februarie se vor împlini doi ani de la începutul războiului de agresiune al Rusiei, precizează MAE.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, va avea o intervenţie prin videoconferinţă.

”Miniştrii de Externe europeni vor discuta abordarea UE privind regiunea Sahel şi ţările costiere din Africa de Vest. Accentul va fi pus pe identificarea modalităţilor de adaptare a acţiunii şi a instrumentelor UE la evoluţiile din regiune, printr-o abordare diferenţiată, inclusiv în ceea ce priveşte angajamentele în domeniile pace şi securitate, apărare, cooperare pentru dezvoltare şi migraţie”, arată MAE.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482