Ziua adevărului. Coaliția de guvernare încheie negocierile pentru alegeri

Coaliția de guvernare se reunește, duminică, pentru a finaliza discuțiile despre calendarul celor 5 runde de alegeri din acest an.

1. Viziunea PNL

Liberalii susțin comasarea alegerilor.

Potrivit argumentelor prezentate de PNL, organizarea „la pachet” a alegerilor locale cu alegerile europarlamentare ar crește prezența la urne și ar oferi mai multă legitimitate românilor care vor reprezenta țara în Parlamentul European, acest tip de alegeri fiind de altfel cel mai puțin „apetisant” pentru electorat.

De asemenea, liberalii consideră că alegerile parlamentare ar putea fi organizate cu unul dintre cele două tururi ale alegerilor prezidențiale.

Alte argumente ale liberalilor în favoarea comasării sunt că s-ar realiza economie la bugetul de stat și că Guvernul va avea mai mult timp să realizeze politici publice dacă va petrece mai puțin timp în campanie electorală.

Pe de altă parte, negocierile au loc deja de suficientă vreme încât să-i facă pe liberali să spună că deja s-a pierdut prea mult timp pe acest subiect și trebuie luată o decizie mai repede astfel încât coaliția să se ocupe de celelalte probleme care trebuie rezolvate.

Ce nu acceptă PNL sub nicio formă este să susțină un candidat PSD la alegerile prezidențiale în schimbul comasării alegerilor.

2. Viziunea PSD

Social-democrații nu resping total scenariul comasării, însă manifestă mai multă prudență.

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a spus că dorește o înțelegere cu PNL pentru întregul an electoral, nu doar pentru 9 iunie.

„95 nu vor fi alegeri comasate din varii motive”, a explicat, pe de altă parte, vicepreședintele PSD Ionuț Pucheanu. Potrivit acestuia, negocierile se duc „într-o formulă mult mai amplă, neînsemnând doar o simplă comasare, ci eventuale colaborări pe primăriile pe care nu le avem nici noi, cei de la PSD, nici cei PNL”.

Conform lui Pucheanu, „marea problemă” o reprezintă alegerile prezidențiale unde fiecare partid încearcă să-și impună candidatul unic.

Senatorul PSD Mihai Fifor a declarat și el despre o comasare a alegerilor că e obsesia PNL şi că PSD nu ţine neapărat să se comaseze ceva. Aceeași opinie, mai voalată, a avut-o și premierul Marcel Ciolacu în dese rânduri, spunând că cetățenii nu-l întreabă pe stradă despre comasarea alegerilor și că subiectul nu reprezintă o prioritate pentru cetățeni.

Tot liderul PSD a spus că este total democratică o comasare a alegerilor și că deja și alte state europene au decis în acest sens. „Cert este că în acest moment sunt 9 state membre ale Uniunii Europene care au comasat localele cu europarlamentarele. Deci precedentele europene s-au creat”, a declarat Ciolacu.

Cât despre legalitate, președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis (PSD), a declarat că alegerile parlamentare şi prezidenţiale au mai fost comasate în 2004.

Oricare este decizia, PNL și PSD trebuie să o ia repede. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, l-a informat pe președintele Senatului, Nicolae Ciucă, că 12 martie este data-limită pentru declanșarea procedurilor de organizare a alegerilor europarlamentare.

Coaliție pe două viteze

PSD și PNL au dat asigurări publuce că indiferent dacă se comasează sau nu alegerile, coaliția de guvernare va continua să funcționeze.

Liberalii au spus că nu intenționează să iasă de la guvernare, iar PSD a transmis că dacă s-ar întâmpla așa ceva, atunci premierul Marcel Ciolacu își depune demisia din funcția de premier.

PNL și PSD vor fi astfel aliați în Guvern și adversari în campaniile electorale.

Președintele Klaus Iohannis s-a exprimat pentru comasare spunând că patru runde de alegeri este foarte mult şi el nu este împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, fiind o metodă de a reduce numărul de scrutine.

Variante extinse

Pe masa negocierilor s-ar afla, spun surse politice, o paletă largă de funcții politice, care excede cu mult discuția despre comasarea alegerilor.

Astfel, PSD și PNL ar putea discuta, la pachet cu comasarea alegerilor, despre:

– Candidat unic PSD-PNL la Primăria Generală a Capitalei

– Liste comune PSD-PNL la alegerile parlamentare

– Candidat unic PSD-PNL la Președinția României

– Comisarul European din partea României

– Directorii SRI și SIE

– Președinții Senatului și Camerei Deputaților.

Un alt scenariu vehiculat a fost pe modelul rotativei premierilor, iar liderii PSD și PNL să facă un pact pe 10 ani astfel: timp ce 5 ani unul dintre partide, PSD sau PNL, să dețină președinția României în timp ce celălalt partid să preia funcția de șef al Executivului.

Citește și o analiză juridică pe tema comasării alegerilor

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482