Sediul Guvernului, Palatul Victoria, va intra în reabilitare de anul viitor, urmând ca activitatea Executivului să se desfăşoare într-un corp de clădire din Palatul Parlamentului, a anunţat vineri premierul Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.
El a subliniat, înaintea şedinţei de vineri a Guvernului, că reabilitarea actualului sediu al Executivului va fi făcută din fonduri europene.
Pe de altă, premierul a punctat faptul că reabilitarea imobilului Vila Lac 1, estimată la 56 de milioane de euro, nu reprezintă o prioritate şi nu va aproba acest demers, având în vedere că suma este una mare.
Istoria clădirii
Palatul Victoria este operă a profesorului Duiliu Marcu (1885-1966), elev al Școlii Superioare de Arhitectură din București (1906) și apoi al Ecole de Beaux-Arts din Paris (diplomat în 1912), conform site-ului Guvernului.
Palatul Victoria a fost început în 1937 și terminat în 1944. Din cauza avariilor provocate de bombardamentul din 1944, lucrările au fost reluate și finalizate în 1952.
Proiectat inițial pentru Ministerului de Externe, Palatul Victoria a fost în timpul perioadei comuniste sediul Ministerului de Externe și al Consiliului de Miniștri și a devenit, în 1990, sediu al primului guvern al României post-comuniste. În 2004, Palatul Victoria a fost inclus în Lista monumentelor istorice.
După cum declară Duiliu Marcu, atât interioarele cât și fațadele Palatului Victoria ilustrează “preocuparea de a păstra fundamentul clasic și de a face să apară în concepția de ansamblu și în studiul detaliilor ideea de simplitate modernă”. Inițial, fațada principală era, ca și fațadele laterale, îmbrăcată cu plăci de marmură de Carrara și avea pe cele două plinuri laterale panouri decorative sculptate, din același material; în urma avariilor provocate de bombardamentul din 1944, cele două panouri au fost suprimate iar fațada principală a fost refăcută cu plăci de travertin.