Partidele parlamentare şi-ar dori o comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare deoarece le este teamă că, în caz contrar, mulţi consilieri şi primari ar putea pleca la AUR după ce vor vedea rezultatul acestei formaţiuni politice la scrutin, a declarat, vineri, Felicia Akkaya, coordonator al filialei AUR Braşov şi candidat în scrutinul pentru desemnarea membrilor PE.
“Mi se pare normal să anunţi oamenii după un rând de alegeri înainte de a intra în turul de forţă, pentru că intenţia nu e să alegi orice îţi vine, ci cea mai bună variantă pe care te poţi baza. Noi nu vrem să folosim numai politicieni, ci vrem să folosim (drept candidaţi – n.r.) oameni care să poată să aducă acele schimbări pe care ni le dorim. Iar ei trebuie să vadă că ceea ce promitem facem. La europarlamentare, vom avea o etapă. Marea majoritate a partidelor parlamentare, tradiţionale, se aşteptau ca după această rundă de alegeri, mulţi dintre consilierii, primarii (lor-n.r.) să vină spre noi. Speriaţi de aceasta, au decis să grăbească lucrurile”, a spus liderul braşovean al AUR, potrivit Agerpres.
Conform Feliciei Akkaya, AUR este pregătit pentru ipoteza în care locale şi europarlamentarele vor fi comasate “din punct de vedere uman”.
“Din punctul de vedere al mentalităţilor (însă-n.r.), românul este mai greu de urnit când trebuie să ia nişte decizii. Partidele parlamentare au nişte structuri pe care trebuie să le pună în mişcare, ei nu au votanţi, au oameni interesaţi să câştige nişte fotolii. Nu vor mobiliza oamenii aceştia simpli decât dacă îi determină pe primari, viceprimari să-i aducă la vot. Pentru că interesul personal al acestor oameni va prima şi vor aduce oamenii de mână la urne”, a susţinut ea.
AUR mizeză pe diaspora
AUR mizează, însă, pe un număr semnificativ de voturi ale diasporei.
“Românii din diaspora vor să se întoarcă acasă, dar au nevoie de siguranţă şi de predictibilitate. Vor să ştie că (…) nu se vor schimba taxele, legile, că vor avea un învăţământ pentru copiii lor, un sistem medical (…) în care să fie bine pregătiţi medicul şi asistentul medical. Vor să-şi recertifice diplomele pe care le-au dobândit în ţară, să-şi certifice meseriile. Vor să-şi trimită banii în ţară, dar vor să ştie care este varianta cea mai sigură, vor să-şi asigure bătrânii. În momentul acesta, noi nu putem decât să-i ajutăm şi să-i consiliem. Avem însă nevoie să schimbăm cadrul legal”, a spus candidata AUR.
Ea a punctat că AUR are contacte permanente şi constante cu românii care trăiesc în afara graniţelor ţării, în acest sens urmând să organizeze două evenimente – unul la Roma, în 3 martie, şi unul la Londra – în 8-9 martie, o a treia întâlnire, cu diaspora din Austria, nefiind deocamdată confirmată.
“Sunt 6 milioane de români în afara ţării, este ţara din afara ţării. Avem contacte cu foarte mulţi dintre ei, suntem pretutindeni şi constant. Luna aceasta am stat destul de mult în diaspora italiană şi vă spun cu inima frântă că sunt dezamăgiţi de mentalitatea pe care o găsesc acasă, între ai noştri”, a spus Felicia Akkaya.
Ea a făcut declaraţiile în comuna Măieruş, unde caravana AUR pentru sănătate a avut ultima oprire din judeţul Braşov. Conform conducerii AUR Braşov, în patru zile, în două localităţi, plus în Măieruş, unde caravana se află pentru prima zi, aproximativ 400 de oameni, majoritatea vârstnici, au beneficiat de consultaţiile medicilor voluntari.