Copreşedintele REPER Dragoş Pîslaru a sesizat Comisia Europeană şi Comisia de la Veneţia în legătură cu legitimitatea comasării alegerilor europarlamentare şi locale. Sesizarea fost semnată de eurodeputaţii REPER Ramona Strugariu, Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, Alin Mituţa.
Conform comunicatului lui presă al partidului, textul înaintat celor două Comisii este următorul:
„În România, Guvernul actual, format din Partidul Social Democrat PSD (afiliat S&D) şi Partidul Naţional Liberal PNL (afiliat PPE) poartă discuţii şi negocieri avansate în cadrul coaliţiei privind comasarea alegerilor europarlamentare din 9 iunie cu cele locale.
Având în vedere aspectele menţionate, adresăm următoarele trei întrebări:
1) Guvernul vrea să modifice codul administrativ, care acum presupune că mandatul aleşilor locali se validează în maxim 20 de zile de la alegeri.
În eventualitatea în care reuşeşte acest lucru, am fi puşi în situaţia de a avea primari şi alţi aleşi locali care timp de 3 luni nu şi-ar intra în atribuţii, întrucât mandatul aleşilor locali în funcţie nu poate fi micşorat din punct de vedere legal. Consideraţi că este îndreptăţită decizia guvernului de a modifica codul administrativ cu câteva luni înainte de alegeri pentru a fi avantajate electoral cele două partide din coaliţie?
2) Având în vedere că o comasare ar împiedica exercitarea drepturilor de vot pentru unele persoane care nu se vor afla în ziua votului în localitatea de domiciliu, e corect şi democratic ce face guvernul?
3) E democratic să se modifice aspectele ce ţin de organizarea alegerilor cu mai puţin de 6 luni înainte de organizarea acestora?”.
Şi reprezentanţii USR au solicitat preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să sesizeze Comisia de la Veneţia pentru o opinile legată de scenariul comasării alegerilor europarlamentare şi locale din România, cu mai puţin de şase luni înainte de termenul stabilit.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că nu a fost luată nicio decizie în interiorul partidului privind comasarea alegerilor, iar o hotărâre trebuie luată în coaliţie, nu doar de către social-democraţi. „Am stabilit cu toţi colegii parlamentari că nu vor vota nicio modificare legislativă, în acest moment, în ceea ce priveşte comasarea alegerilor”, a adăugat el.
La rândul său, preşedintele, Nicolae Ciucă a afirmat că juriştii din partid au analizat şi nu este nevoie de nicio modificare legislativă pentru comasarea alegerilor. El a precizat că nu există niciun fel de piedică, iar singura lege care trebuie modificată este legea Codului administrativ, care oricum trebuie modificată pentru că acolo s-au produs nişte decalaje, în urma decalării alegerilor din pandemie.
Liderul liberalilor a adăugat,după şedinţa partidului în care a fost mandatată conducerea să iniţieze discuţiile în coaliţie pe subiectul comasării alegerilor că o variantă posibilă şi benefică este comasarea europarlamentarelor cu localele dar există şi celelalte variante în analiză. „Noi trebuie să identificăm care este cea mai bună soluţie pentru consolidarea democraţiei”, a subliniat Ciucă.