În timp ce George Simion, preşedintele AUR, se bucură de o susţinere în jur de 20%, iar premierul social-democrat Marcel Ciolacu de 30%, popularitatea primului ministru ungar Viktor Orbán atinsese anul trecut 60% – menţionează unul din cei mai cunoscuţi publicişti din Bucureşti într-o analiză publicată pe site-ul în limba română de la Deutsche Welle citat de Magyar Nemzet și preluat de Rador Radio România.
După cum apreciază Sabina Fati, se pare că românii râvnesc la un lider naţionalist asumat, cu mână forte. Publicistul a notat că atât Marcel Ciolacu, cât şi George Simion vor să-l copieze în aceeaşi măsură pe Viktor Orbán. Însă, atâta vreme cât primul ministru român nu are destul curaj pentru a-şi asuma făţiş iliberalismul, liderului AUR îi lipseşte puterea necesară pentru aceasta.
Potrivit autorului articolului citat de portalul transilvan Krónika, în rândul cetăţenilor români se acumulase o frustrare serioasă încă din timpul negocierilor de aderare a ţării la UE, deoarece autorităţile de la Bucureşti nu au reuşit să negocieze aproape nimic, ele doar au acceptat deciziile tehnocraţilor europeni. A adăugat că românii consideră drept o înjosire faptul că de peste un deceniu ţara lor nu a aderat la zona Schengen.
Sabina Fati apreciază că românii ar dori să aibă şi ei un lider care să lovească la Bruxelles puternic cu pumnul în masă, pe care să-l vadă luptând pentru patria lor când discută cu liderii marilor puteri ai lumii.
Conform unui sondaj anterior, majoritatea românilor consideră că Bucureştiul ar trebui să facă mai degrabă o politică suveranistă. Această opţiune a fost susţinută, în comparaţie cu politica globalistă care s-a bucurat de o susţinere de doar 16%, de 61% dintre cei chestionaţi. Potrivit unui alt sondaj de opinie, ordinea politică de zi din România de dinaintea alegerilor europarlamentare este dominată de problema suveranităţii. Marea majoritate a celor chestionaţi – 60% – a opinat că “statele naţionale trebuie să se bucure de drepturi mai mari de decizie, chiar şi în cazul în care acest lucru ar limita deciziile UE”.
Doar 25 de procente au fost de părere că UE are nevoie de mai multă putere pentru a putea funcţiona mai bine, chiar şi în situaţia în care aceasta ar reduce dreptul de decizie al statelor naţionale.
În acelaşi timp politologul Andrei Ţăranu avertizează asupra faptului că susţinerea faţă de AUR şi faţă de SOS Romania condusă de Şoşoacă – în total în jur de 30% – semnalează că aproximativ un sfert din populaţie a devenit antipolitică, respinge partidele din “main stream” chiar şi faţă de politica românească de până acum, respectiv faţă de strategiile politice ale României pe termen lung. Cunoscutul analist politic apreciază că politica română se va afla într-o cursă continuă cu evoluţia politicii internaţionale, deoarece atât în Rusia, în SUA, la nivelul UE, cât şi în numeroase ţări europene vor fi de asemenea alegeri.
După cum a declarat Ţăranu, citat de portalul Maszol, “la rândul lor şi procesele din România se vor dezvolta în funcţie de procesele globale”.