luăm 2 miliarde de dolari cu o dobândă nemaivăzută în ultimii ani

Guvernul condus de Marcel Ciolacu negociază cu Statele Unite ale Americii un sprijin de 2 miliarde de dolari, sub formă de împrumut, pentru tehnică militară. Decizia SUA de a acorda acest împrumut ar urma să fie aprobat de către Congres și ar reprezenta un semn clar al încrederii pe care partenerii strategici îl au în Executivul de la București.

Decizia Guvernului de a face acest împrumut de 2 miliarde de dolari pentru înzestrarea Armatei vine în contextul unor evoluții geopolitice semnificative și a unor angajamente strategice pe care le-a luat. Acest împrumut nu doar că reflectă nevoia României de a-și înzestra armata, dar și încrederea pe care Statele Unite o au în stabilitatea și capacitatea Guvernului român de a-și respecta angajamentele.

La nivel tehnic, a avut loc o discuție de principiu între România și Statele Unite, potrivit unor surse politice guvernamentale, citate de Stirileprotv.ro. În urma acestor discuții, una dintre concluzii a fost că România, prin Ministerul Apărării Naționale (MApN) și Ministerul Finanțelor, va elabora o scrisoare de intenție către Congresul american.

Decizia Guvernului de a încerca să obțină acest credit este legată de dobânda mică. Foreing Military Financing este un program american dedicat finanțării militare pentru străinătate cu o dobândă mică, de doar 3% anual. Este o dobândă la jumătate din cea la care se împrumută România de la declanșarea războiului din Ucraina. Acest credit ar urma să finanțeze programe militare aflate în derulare, demonstrând seriozitatea și planificarea strategică a Guvernului român.

Decizia SUA ar putea fi luată rapid

Programul american ar avea la dispoziție 4 miliarde de dolari, din care două au fost deja atribuite Poloniei, pentru a cumpăra echipament de apărare din SUA, precum: avioane F-35, sisteme Patriot și tancurile de luptă Abrams. Acordul de împrumut a fost semnat pe 8 iulie, potrivit anunțului făcut  Departamentului de Stat al SUA.

România ar urma să primească un răspuns din partea SUA în perioada imediat următoare, însă faptul că Statele Unite sunt dispuse să acorde un împrumut substanțial României este un semn clar de încredere în Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Acest model de sprijin financiar arată că România este percepută ca un partener strategic important în regiune, capabil să gestioneze responsabil resursele și să contribuie la securitatea europeană.

Decizia de a împrumuta bani pentru modernizarea militară nu este doar o chestiune de securitate națională, ci și un semnal pentru partenerii internaționali că România își respectă angajamentele și își asumă un rol activ în alianțele de securitate globală. Încrederea manifestată de Statele Unite în acest context este un vot de încredere în capacitatea administrativă și în stabilitatea Guvernului român.

România dă 2,5% din PIB pentru Apărare

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a alocat anul acesta 2,5% din PIB pentru Apărare. Această decizie reflectă nu doar o prioritate strategică a Executivului, dar și un răspuns la cerințele și așteptările aliaților săi din NATO, demonstrând astfel hotărârea de a contribui la stabilitatea și securitatea în regiunea Mării Negre și în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Astfel, alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare este o măsură esențială pentru a asigura că forțele armate românești sunt bine echipate și pregătite să răspundă oricăror provocări. Aceasta include modernizarea echipamentelor militare, îmbunătățirea infrastructurii militare și creșterea capacităților de apărare cibernetică și antiaeriană.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482