Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marți seară, la Digi24, că închiderea temporară a circulației pe Valea Oltului, pe timpul zilei, pentru acțiuni de defrișare în vederea construcţiei autostrăzii Sibiu – Piteşti, ar fi trebuit anunțată din timp.
„E o chestiune care trebuie pregătită. Vă spun cât se poate de sincer, atât cât am putut eu să văd atât cât am fost în Europa. Lucrurile la infrastructură se fac pe timp de noapte, ziua lasă oamenii să circule, le dau voie să-și vadă de activitățile curente. E clar că noaptea este un trafic mai degajat existând posibilitatea și pentru lucrători să se desfășoară mai bine. Într-un fel sau altul, decizia trebuia pregătită, oamenii trebuiau anunțați pentru că vedem cât disconfort se produce. De cealaltă parte, aveam nevoie să se întâmple odată chestiunea aceasta pentru că dacă nu se întâmpla ajungeam din nou ca lucrările la autostrada de la Râmnicu Vâlcea până la Boița să se amâne iar un an sau poate mai mult”, a declarat Ciucă.
Varianta lui Grindeanu
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat la rândul său, recent, la Digi24, că este exclusă varianta ca lucrările pe Valea Oltului să se facă pe timpul nopții astfel încât circulația să fie deschisă pe timpul zilei. „Nimeni nu-și asumă să facă defrișări noaptea în pădure, că nu pică pomi sau pietre care să pună în pericol viața oamenilor”, a declarat Grindeanu. „Nu poți să lucrezi noaptea în pădure la 100 de metri deasupra șoselei. I-am explicat premierului și a înțeles”, a spus ministrul.
De asemenea, Grindeanu a spus că nu putea fi evitată nici perioada verii pentru aceste lucrări, cu toate că se suprapune pe perioada concediilor. „Următoarea fereastră de oportunitate este mai-iunie anul viitor. Vorbim de o zonă muntoasă, în care în iulie-august se lucrează 14 ore, că-i ziua lungă. Din septembrie-octombrie începe sezonul ploios și atunci încep alunecările care apar și fără lucrări”, a explicat Sorin Grindeanu.
În plus, ar fi trebuit plătite despăgubiri pentru amânare firmei care face lucrările.