‘Este ilegal și fără consecințe juridice’

PNȚCD avertizează opinia publică internă și internațională, precum și instituțiile cu atribuții de aplicare, că Acordul privind cooperarea în domeniul securității între România și Ucraina, semnat de Președinții Klaus Werner Iohannis și Volodimir Zelenski, este ilegal și fără consecințe juridice.

„Președintele Iohannis a încălcat flagrant art. 91 și art. 100 din Constituție și legislația aferentă, prin implicațiile politice, economice, securitare și militare, Acordul fiind cel mai grav atentat la democrație și la securitatea națională a României.

Astfel, art. 91 din Constituție prevede: Președintele încheie tratate internaționale în numele României, negociate de Guvern, și le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil“. Acordul nu a fost negociat de Guvern și nu a fost supus ratificării Parlamentului, intrând în vigoare la data semnării potrivit textului Acordului, 10.07.2024. În același timp, a fost încălcat art. 100 din Constituție, care obligă ca Acordul să fie contrasemnat de Primul-ministru și să fie publicat în Monitorul Oficial, sub sancțiunea nulității. Niciuna dintre aceste condiții nu a fost îndeplinită, documentul fiind nul de drept.

Orice încercare de acoperire retroactivă intră în sfera ilicitului penal pentru orice persoană cu atribuții în domeniu. De asemenea, intră în sfera ilicitului penal și orice acțiune din partea oricărei instituții în aplicarea Acordului lipsit de efecte juridice.

Semnarea Acordului în afara cadrului constituțional și legal de către Președinte, în nume personal, reprezintă o amenințare, o vulnerabilitate și un pericol la adresa securității naționale. Solicităm instituțiilor statului și partenerilor externi să ia act de această situație fără precedent în istoria diplomatică a României și să acționeze în consecință.

Sub aspect substanțial, al prevederilor Acordului, acesta depășește cu mult capabilitățile securitare, militare și economice ale României, reprezentând un adevărat act de vasalitate față de Ucraina, în mod irațional și împotriva oricăror principii de drept internațional. Acordul nu prevede nicio obligație a Ucrainei față de România, în schimb România devine cobeligerant în războiul cu Rusia, împotriva obligațiilor  sale internaționale, NATO fiind un tratat defensiv.

Klaus Werner Iohannis trebuie să prezinte clarificări, respectivul Acord afectând grav publicul larg intern, precum și credibilitatea României pe plan extern”, transmite liderul PNȚCD Aurelian Pavelescu.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482