partidul SOS România nu are loc în rândul celor extremiste

Partidul condus de Diana Șoșoacă, SOS România, nu a fost primit în noul grup europarlamentar ‘Europa Naţiunilor Suverane’. Informația apare după ce euroaprlamentarul AfD, Christine Anderson, susținea recent că Diana Șoșoacă nu va fi primită în noul grup „Suveraniștii”.

Înfiinţarea noului gruă a fost anunţată marţi de liderul partidului ultranaţionalist şi xenofob ceh SPD, Tomio Okamura, şi care include partidul de extrema dreaptă german ‘Alternativa pentru Germania’ (AfD), relatează miercuri Reuters, informează Agerpres.

”La cererea noastră, grupul a respins cererea partidului SOS România de a adera”, a declarat Laszlo Torozckai, membru al partidului ungar Patria Noastră, într-o postare pe social media ce anunţa formarea noului grup politic din Parlamentul European. „O zi istorica. Am făcut-o: noua noastră familie de partid european și fracțiunea PE se vor naște în câteva minute, sunt deja aici în Parlamentul European, unde vom semna declarația de înființare. Europa Națiunilor Suverane – acesta va fi numele nostru. Deocamdată, avem 28 de europarlamentari din 9 țări, dar s-ar putea să se alăture mai mulți. Totodată, la cererea noastră, fracțiunea a refuzat să se alăture SOS România. Am reușit, ceea ce Fidesz nu a făcut, când partidul român AUR, care este și anti-maghiar, a fost inclus în fracțiunea ECR. Partidele noastre: AfD (Germania), Țara noastră (Ungaria), Renașterea (Bulgaria), Confederația (Polonia), „Sfârșitul partidului” (Spania), Republica (Slovacia), Reconquista (Franța), Uniunea Poporului și Justiției ( Lituania), SPD (Republica Cehă)”, a fost anunțul lui Torozckai.

 

Context

Fragmentarea existentă în rândul partidelor de extremă dreapta, suveraniste sau eurofobe din Parlamentul European este evidenţiată de existenţa a încă două grupuri europarlamentare de această orientare – ‘Patrioţi pentru Europa’ (84 de membri) şi ‘Conservatorii şi Reformiştii Europeni’ (ECR, 78 de membri).

Pentru a forma un grup politic politic în Parlamentul European este nevoie de minimum 23 de eurodeputaţi care să provină din cel puţin un sfert din numărul statelor membre UE.

Partidul SOS România are doi europarlamentari, respectiv Diana Şoşoacă şi Luis Lazarus.

 

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482