În urma discuțiilor la nivel guvernamental, s-a găsit o soluție de compromis privind OUG 84/2024, act normativ care a introdus o „retragere” a dreptului de a conduce pentru șoferii care refuză testarea cu aparatul alcooltest/drogtest, până la sosirea rezultatelor analizelor efectuate prin prelevarea probelor de sânge.
UPDATE: Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a declarat luni că premierul a solicitat ministerului un mecanism prin care şoferii ale căror rezultate la analizele pentru consum de substanţe interzise nu sunt gata în 72 de ore să-şi primească permisul de conducere înapoi, până la finalizarea analizelor.
Stire initiala
Potrivit unor surse guvernamentale, deși inițial se punea problema suspendării temporare a prevederilor legale criticate, soluția găsită este cea a returnării permiselor de conducere după 72 de ore. Astfel, laboratoarele de medicină legală vor avea la dispoziție trei zile pentru a furniza rezultatele analizelor. Dacă în acest interval nu vor fi furnizate rezultatele, șoferii care au refuzat testarea cu aparat vor avea din nou dreptul să conducă (cel puțin până la sosirea unui eventual rezultat pozitiv al analizelor de sânge).
Prevederile OUG 84/2024
Ordonanța de Urgență 84/2024, adoptată de guvern pe 28 iunie, a introdus noi reguli pentru verificarea consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan. Conform acesteia, șoferii care refuză testarea rapidă sunt obligați să se supună recoltării de mostre biologice la cea mai apropiată unitate medicală. Permisul de conducere le este reținut până la primirea rezultatelor analizelor toxicologice de laborator.
Îngrijorările exprimate în petiția Declic
O petiție inițiată de site-ul Declic și semnată de zeci de mii de oameni susține că noile măsuri afectează negativ șoferii, deoarece testele rapide antidrog sunt imprecise, unul din două rezultate pozitive fiind fals pozitive. În cazul în care șoferii solicită teste de sânge la INML (Institutul Național de Medicină Legală), aceștia riscă să rămână fără permis de conducere „până la un an”. Petiția mai subliniază și faptul că această ordonanță afectează și bicicliștii și utilizatorii de trotinete electrice, care, dacă refuză testul rapid antidrog, sunt amendați cu minimum 990 de lei.
Clarificările Poliției Române
Poliția Română a oferit clarificări printr-un comunicat al Centrului de Informare și Relații Publice, subliniind câteva puncte cheie:
1. Prelevarea de mostre biologice – În cazul refuzului testării rapide, șoferii vor fi conduși la cea mai apropiată unitate medicală pentru recoltarea de mostre biologice, pentru a asigura siguranța rutieră până la primirea rezultatelor oficiale.
2. Retragerea temporată a permisului de conducere – Reținerea permisului este o măsură preventivă, menită să protejeze participanții la trafic până la clarificarea situației șoferului, la mijloc nefiind nicio procedură penală.
3. Nevoia de precauție – Poliția a subliniat importanța cunoașterii efectelor medicamentelor asupra capacității de a conduce, menționând că anumite medicamente pot conține compuși psihoactivi care pot fi detectați de aparatele drugtest.
4. Precizia testelor – Conform datelor furnizate, între 15-20% din testele rapide pozitive la nivel național au fost infirmate în urma analizelor de laborator în perioada 2021-2023, ceea ce denotă necesitatea verificărilor suplimentare.
Poliția Română argumentează că măsurile instituite prin OUG 84/2024 sunt necesare pentru protejarea vieții și siguranței participanților la trafic. Totodată, se recunoaște existența unui procent de teste fals pozitive și se oferă recomandări pentru evitarea acestor situații.
Amintim că în România au existat în ultimii ani cazuri de șoferi drogați care au provocat accidentele grave. Cazul Vlad Pascu este poate cel mai cunoscut, fiind vorba tocmai despre un tânăr care a condus în continuare, chiar dacă a fost oprit în trafic înainte de accident.