Și polonezii de la PiS fug de AUR și vor să plece din Grupul ECR. Preferă asocierea cu Marine Le Pen decât cu George Simion

Ieșirea partidului suveran polonez Lege și Justiție (Pis) din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) este „una dintre opțiunile” viabile, explică agenţiei ANSA surse e interne ale partidului care este implicat într-o lungă negociere cu aliații de la Frații Italiei (FdI) care ar trebui să se încheie „până mâine după-amiază”.

Vezi și: Lovitură de teatru! George Simion recunoaște integritatea teritorială a Ucrainei / Condiția ca AUR să adere la Grupul ECR din Parlamentul European

Miercuri, în ajunul Summit-ului în care se va discuta despre numirile liderilor UE este programată întâlnirea de fondare a grupului ECR în Parlamentul European. Din câte se înțelege, pentru PiS, acordul cu FdI rămâne opțiunea prioritară. Pe de altă parte, fondatorul și președintele partidului suveranist polonez, Jarosław Kaczyński, ar fi mai orientat spre o ruptură, într-o dialectică internă PiS.

Suveraniştii polonezi, care la ultimele alegeri europene au ales douăzeci de parlamentari europeni, ar dori să deschidă porţile partidului atât Adunării Naţionale a lui Marine Le Pen, care militează în rândurile grupului Identitate şi Democraţie (ID), cât și Fidesz, partidul premierului maghiar Viktor Orban, care în legislatura trecută a trecut de la apartenența la Partidul Popular European (PPE) în limbul nonmembrilor.

Numai că intrarea Fidesz în ECR nu pare însă o soluție viabilă după aderarea la grup a partidului suveranist român AUR, cu care are o dispută pe tema minorității maghiare din România.

Un reprezentant al AUR ar prefera ca Fidesz să facă parte din ECR

La puţin timp după ce Viktor Orbán a numit partidul român de extremă dreaptă AUR drept o piedică în alianţa forţelor europene de dreapta, partidul din România a recurs la un gest de împăciuire, relatează 444.hu

Deputatul Claudiu Târziu a declarat pentru “Politico” că familia conservatorilor şi reformiştilor europeni (ECR) este deschisă şi în continuare pentru Fidesz.

“Am fost mereu de partea fracţiunii mai mari. Am ajuns la o situaţie fără ieşire, dar dialogul trebuie purtat la nivelul cel mai înalt. În opinia mea, intrarea este liberă şi în continuare” – a afirmat politicianul, în opinia căruia problema dintre cele două partide a fost provocată de lipsa comunicării dintre acestea.

La alegerile europarlamentare din acest an AUR a obţinut 14%, devenind astfel cel de-al doilea partid român

în ordinea importanţei. După ce au aderat la ECR cu şase deputaţi, liderul grupului Fidesz, Máté Kocsis, a menţionat că Fidesz nu doreşte să adere la grupul ECR, deoarece “nici nu poate fi vorba ca partidul să facă parte din acelaşi grup cu partidul român antimaghiar AUR”.

Între timp ECR a devenit al treilea grup ca mărime din Parlamentul European, după ce a depăşit grupul Renew. Orbán afirmase anterior că s-ar bucura dacă reprezentanţii Fidesz ar putea adera la ECR.

După alegerile europarlamentare Viktor Orbán a discutat personal cu liderul Giorgia Meloni, dar premierul italian i-a respins propunerea. Însă deocamdată decizia nu pare să fie definitivă, iar luni Orbán s-a intâlnit la Roma din nou cu Meloni.

 

 

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482