numele lui Mircea Geoană a apărut în discuții

Liderii PSD și PNL poartă negocieri intense pentru alegerile prezidențiale. Conform surselor noastre, stabilirea datei  alegerilor este doar o parte a problemei, discuțiile fiind mult mai ample și sunt legate în principal de modul în care se vor susține sau nu cele 2 partide în alegeri.

Surse politice ne-au precizat că liderii PNL au propus două scenarii pentru data alegerilor prezidențiale.

1. Primul tur organizat pe 10 noiembrie și turul II pe 24 noiembrie.

2. Turul I organizat pe 24 noiembrie și turul 2 pe data de 8 decembrie.

Cei de la PNL au mai propus ca între cele 2 tururi de scrutin ale prezidențialelor să fie organizate și alegerile parlamentare.

Liberalii ar fi vrut să aibă o înțelegere fermă cu PSD pentru susținere, dacă doar unul dintre Nicolae Ciucă sau Marcel Colacu intră în turul II. Cei de la PSD s-au opus și au spus că ei fiind cel mai mare partid își vor duce candidatul în turul II, în timp ce liberalii dacă nu intră în turul II, atunci va începe degringolada și nu îl vor sprijini pe Marcel Ciolacu.

PSD refuză datele propuse de PNL

Cei de la PSD au refuzat categoric cele 2 date propuse de PNL. Singura variantă acceptată de către cei de la PSD este organizarea primului tur al prezidențialelor pe 1 decembrie, pe 8 decembrie alegerile parlamentare și pe 15 decembrie al doilea tur la prezidențiale.

De asemenea, surse din PSD ne-au explicat că ei refuză categoric un tandem președinte-premier, imediat după turul I al prezidențialelor.

PNL amenință cu Mircea Geoană

Liberalii și-ar fi dorit ca imediat după turul I, PSD și PNL să facă un tandem președinte-premier. Dacă în turul II ar ajunge Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, pentru a obține susținerea PNL, Ciolacu ar trebui să dea garanții că-l va nominaliza pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier.

Cei de la PNL au amenințat, voalat, că între turul I și turul II ar putea discuta inclusiv cu Mircea Geoană pentru un tandem și ar urma să-i ofere acestuia susținerea în schimbul funcției de premier.

Liberalii se tem de scenariul în care nu se rup la timp de PSD, Nicolae Ciucă nu ajunge în turul II, iar Marcel Ciolacu câștigă prezidențialele. Atunci, liberalii se tem că Marcel Ciolacu va rupe parlamentari, inclusiv din PNL, va forma un ”partid balama” și va da guvernarea celor de la PSD, liberalii fiind săriți total din schemă.

 

 

 

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482