S-au anulat alegerile! Nou tur de scrutin, pe 7 iulie

Epopeea alegerilor locale din localitatea Costinești, județul Constanța, a ajuns la final: Biroul Electoral Central a decis anularea alegerilor locale din 9 iunie și organizarea unui nou tur de scrutin pentru data de 7 iulie 2024, potrivit unor surse.

 

Astăzi la ora 14.00, BEC a tranșat, din nou, situația alegerilor locale de la Costinești, acolo unde voturile pentru primar puneau adevărate probleme. La alegerile din 9 iunie, diferența dintre candidatul PSD, Dumitru Jeanu și PNL Gheorghe Mechenici, a fost de un vot, dar în final s-a demonstrat că acestea au fost fraudate, votând și cetățeni ce nu aveau rezidența pe raza unității administrativ teritoriale.

BEC a hotărât că a fost vorba despre fraudă electorală, o cetățeană din Ucraina a votat deși nu avea dreptul, pentru alegerile locale

„Conform ultimului Proces Verbal (PV) de îndreptare eroare materială din 17.06.2024 al BECL Costinești, scorul pentru primar este 772 la 771, cu o diferență de un vot. Conform listelor electorale suplimentare pentru locale, la poziția 24 a votat fără a avea dreptul cetățeanul ucrainean. Pe listele electorale suplimentare pentru europarlamentare, fără a avea drept de vot, cetățeanul ucrainean a votat la poziția 42”, au transmis reprezentanții BEJ.

Dar o întreagă controversă a fost legată de acest PV, care nu a fost încărcat la timp în sistem și care, se pare, a fost rezolvată pe ultima sută de metri, în ședința BEC de astăzi. „Pentru a reuși corectarea PV-ului centralizator, cu datele corecte, conform legii, după mai mult de o săptămână de refuz, a fost nevoie să pun în vedere președintei BEJ și președintelui BECL Costinești faptul că sunt pasibili de sancțiune contravențională pentru nerespectarea Hotărârilor birourilor, oficiilor electorale și ale AEP. Sancțiunea este între 2200 și 3000 de lei și se aplică de către AEP“, a explicat fostul purtător de cuvânt al BEJ Constanța, Vlad Jipa.

Biroul Electoral Central Costinești a cerut cu unanimitate de voturi anularea alegerilor din localitatea Costinești, județul Constanța, iar astăzi BEC a analizat această solicitare și a decis anularea alegerilor și reluarea lor într-un nou tur de scrutin, cu toți cei trei candidați, pe data de 7 iulie.

 

Ce prevede Hotărârea BEC privind anularea alegerilor de la Costinești

 

„Admite plângerea prealabilă formulată de către Partidul Social Democrat — Filiala Constanța, prin reprezentant legal Felix Stroe, înregistrată la BEC cu nr. 348SC/BEC2024/18.06.2024, cu consecința desființării Hotărârii BEC nr. 328H/15.06.2024 privind respingerea cererii de anulare a alegerilor în Circumscripția electorală nr. 29 Costinești, județul Constanța, formulată de Partidul Social Democrat – Filiala Constanța.

Admite cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de primar în Circumscripția Electorală nr. 29, Comuna Costinești, județul Constanța, formulată de către Partidul Social Democrat — Filiala Constanța, înregistrată la Biroul Electoral Central cu nr. 2819C/BEC2024/11.06.2024.

Respinge, ca neîntemeiată, cererea de anulare a alegerilor pentru consiliul local, consiliul județean, președinte al consiliului județean și a alegerilor membrilor din România în Parlamentul European în Circumscripția Electorală nr. 29 Comuna Costinești, județul Constanța, formulată de către Partidul Social Democrat – Filiala Constanța, înregistrată la Biroul Electoral Central cu nr. 2819C/BEC2024/11.06.2024.

 

Art. 2.

Anulează alegerile pentru funcția de primar din Circumscripția electorală nr. 29 Comuna Costinești, județul Constanța, desfășurate în data de 9 iunie 2024.

Dispune repetarea la data de 7 iulie 2024 a scrutinului pentru funcția de primar al comunei Costinești, județul Constanța.

 

Art. 3.

La scrutinul din data de 7 iulie 2024, atribuțiile prevăzute la art. 31 din Legea nr. 15/2015, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite de birourile electorale ale secțiilor de votare constituite pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European și pentru alegerea autorităților administrației publice locale din 9 iunie 2024, eventualele înlocuiri ale membrilor acestora urmând a fi efectuate conform Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 117/2024 privind aplicarea unitară a art. 2 alin. (5), (6) și (12)-(14) și art. 3 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024, în contextul alcătuirii birourilor electorale ale secțiilor de votare, republicată.

 

Art. 4.

La scrutinul din data de 7 iulie 2024 se folosesc aceleași liste electorale utilizate în secțiile de votare la scrutinul din data de 9 iunie 2024“

 

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482