Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi următoarele decrete:
Decret pentru promulgarea Legii privind unele reguli speciale pentru realizarea unor proiecte de interes naţional local, precum şi pentru exercitarea dreptului de administrare temporară a unor bunuri proprietate publică şi privată a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale necesare pentru aceste proiecte.
- Proiectul de lege are ca obiect de reglementare preluarea în administrare temporară de către unităţile administrativ-teritoriale, pe bază de protocol de implementare, de la administratorul bunurilor proprietate publică sau privată a statului, care a dezvoltat cu privire la acestea un proiect de interes naţional finanţat integral sau parţial din fonduri publice naţionale, fonduri proprii şi fonduri europene, a oricăror categorii de proiecte de interes naţional, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege. Totodată, se preconizează ca, prin derogare de la dispoziţiile legale în temeiul cărora sau prin care s-a constituit un drept de administrare asupra unor terenuri proprietate privată a statului, pe perioada şi în scopul implementării proiectelor de interes public local, să se constituie în beneficiul şi la cererea unităţilor administrativ-teritoriale sau asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară un drept de superficie asupra terenurilor proprietate privată a statului pe care se implementează proiectul
Imobile preluate abuziv
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, precum şi pentru modificarea art. 24 din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.
- Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.165/2013, precum şi modificarea art.24 din Legea nr.10/2001. Iniţiativa vizează instituirea modalităţii prin care vor fi evaluate imobilele preluate abuziv, în situaţia în care nu a fost emisă o decizie de către Comisia Naţională sau decizia Comisiei Naţionale a fost atacată. Totodată, se propune modificarea art.24 din Legea nr.10/2001, în sensul instituirii normei potrivit căreia existenţa şi, după caz, întinderea dreptului de proprietate se prezumă a fi cea recunoscută în actul normativ sau de autoritate prin care s-a dispus măsura preluării abuzive, coroborat cu orice alte acte juridice care atestă deţinerea proprietăţii la momentul trecerii în proprietatea statului.
Locuințe ANL
Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 24/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe
- Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Proiectul vizează stabilirea unui plafon minimal al chiriilor stabilite după ponderarea acestora prin aplicarea coeficienţilor de ierarhizare a localităţilor pe ranguri, stabilită conform prevederilor Legii nr.351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a – Reţeaua de localităţi. De asemenea, proiectul vizează aplicarea ponderărilor în funcţie de venitul mediu de bază net lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în raport de salariul net rezultat din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Totodată, se stabileşte că nivelul maxim al chiriei nu poate fi mai mic decât limitele stabilite prin noile dispoziţii, precum şi excluderea de la procedura de vânzare a locuinţelor destinate închirierii tinerilor specialişti din învăţământ şi/sau sănătate.
Transport și energie
Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 16/2024 privind inspecţia tehnică şi supravegherea prin acţiuni de inspecţie tehnică în domeniul feroviar, al transportului cu metroul, metroul uşor, monorai şi al transportului urban, suburban şi regional pe şine, pe linii ferate industriale şi pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic.
- Ordonanța de urgență supusă dezbaterii are ca obiect reglementarea inspecției tehnice și supravegherea prin acțiuni de inspecție tehnică în domeniul feroviar, al transportului cu metroul, metroul ușor, monorai și al transportului urban, suburban și regional pe șine, pe linii ferate industriale și pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic, fiind elaborat în temeiul art. 1 pct. VII poz. 5 din Legea nr. 413/2023 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe.
Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie, suportat parţial din fonduri externe nerambursabile.
- Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.15/2023 prin care se instituie modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.166/2022, în sensul clarificării modalității de acordare a sprijinului temporar aferent anului 2023 pentru categoriile de persoane vulnerabile, cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, pentru a compensa preţul la energie, indiferent de natura acesteia, instituind și 3 obligativitatea Companiei Naţionale „Poşta Română“ S.A. să asigure consultarea electronică a soldului contului de sume în mandat poştal asociat cardului de energie şi istoricul plăţilor efectuate, beneficiarii de sprijin având posibilitatea să transmită electronic documentele în formatul permis de aplicaţia electronică pusă la dispoziţie de Compania Naţională „Poşta Română“ S.A.