Producem prea puțin, nu avem acces la o capacitate de interconectare suficientă și nu avem capacitate de stocare, explică ministrul Energiei Sebastian Burduja prețurile mari la energie în acest zile în România.
„De ce avem prețuri mari la energie în aceste zile? Pentru că producem prea puțin (am pierdut jumătate din capacitatea de producție în banda din 1989 în aceste trei decenii), pentru că nu avem acces la o capacitate de interconectare suficientă (sunt lucrări majore în Ungaria și nu numai), pentru că nu avem Tarnița-Lăpuștești și abia ne-am apucat să încurajăm investițiile în stocare în ultimul an. Imediat după preluarea mandatului de ministru, constant am arătat că stocarea e prioritatea zero a sectorului energetic național”, a scris marți pe Facebook Sebastian Burduja.
El arată că, în ultimul an, au fost atrași 13,6 miliarde de euro pentru sector, bani europeni nerambursabili: „Mai mult decât în toți anii de după 1989. Aceste investiții nu se vor finaliza de azi pe mâine și de multe ori nici de pe un an pe altul”.
Ministrul Energiei susține că au fost alocate fonduri din PNRR pentru schema pentru stocare, iar din Fondul pentru Modernizare este pregatită o nouă schemă de finanțare. De asemenea, în cele două apeluri din Fondul pentru Modernizare, deschise in acest moment, se acordă 10% punctaj suplimentar pentru stocare, iar în programul Electric-Up 2 a fost introdusă în premieră obligativitatea de stocare de 30% din puterea instalată, iar la 50% se acordă punctaj în plus (10%).
„În total, la finalul anului viitor ar trebui să avem, inclusiv prin aceste finanțări, capacitați de stocare de cel puțin 2500 MW, iar până în 2026 să depășim 5000 MW. Țintele acestea sunt ambițioase, dar sunt aliniate cu recomandările și analizele Transelectrica, din care reiese un necesar de stocare de minim 4000 MW”, afirmă ministrul.
Acesta spune că a fost reluat proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpustești, care va asigura servicii esențiale pentru sistemul energetic național.