VIDEO Ciolacu anunță măsuri, după conflictul de interese semnalat de CE la numirile în AMEPIP: ‘Voi cere demisia’

Premierul Marcel Ciolacu încearcă să pună batista pe țambal în cazul controversei privind privind numirile la agenția înființată de Guvern care trebuie că coordoneze toate companiile de stat – Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

 

„Avem niște reforme de dus la îndeplinit, sunt în cererea de plată nr. 3. Am făcut procedurile conform legislației românești. Ei au constatat că există incompatibilități, din punctul lor de vedere (n.r. al Comisiei Europene). Astăzi, la Bruxelles, sunt Secretarul General, Ministrul Transporturilor și Ministrul Energiei pentru a avea discuții cu tehnicul Comisiei, cu fiecare companie și punct în parte. Am discutat cu colegii după primele întâlniri.

La Agenția AMEPIP au fost multe reproșuri legate de procedură, din punctul lor de vedere nu a fost transparentă ca în celelalte țări. Eu, primul ministru al României, voi cere în primul rând demisia celor care au urmat procedura legală. Repet! Dar noi mai avem de implementat și reformele pentru OECD. Acolo sunt necesare unele modificări legislative să nu se mai întâmple acest lucru.  Atunci voi face modificările la legislație, în ședința de guvern, am închis și ținta din OECD, și cu jalonul din Cererea de pată nr. 3 și vorbesc cu cei care au câștigat pe procedura de 109 să își dea demisia și să refacem această procedură, dacă la concluzia asta a ajuns Comisia“, a explicat premierul Marcel Ciolacu.

CE semnalează angajări suspecte la conducerea AMEPIP, instituția care coordonează toate companiile de stat

 

Înființarea AMEPIP este un obiectiv asumat prin PNRR, însă tranșa a treia de plată este blocată deoarece reforma nu este considerată îndeplinită.

Mihai Precup, fost secretar de stat, este președintele agenției, iar vicepreședinți sunt Victor Moraru și Ciprian Hojda. Moraru, apropiat al lui Marian Neacșu, și Hojda, susținut de PNL, au fost numiți în funcții de conducere.

Numirea lui Victor Moraru nu ar respecta criteriile de transparență și concurență, conform unei scrisori de observație trimise de Comisia Europeană către Guvern. Înainte de a fi ales vicepreședinte, Moraru era director în cadrul Secretariatului General al Guvernului și a prezidat comisia de selecție care urma să desemneze președintele și vicepreședinții agenției, ceea ce a dus la incompatibilitate și conflict de interese, din perspectiva CE.

„Sunt legislații diferite (n.r. cea europeană și cea din România) și de aceea uniformizăm legislația. Repet: nu a încălcat nimeni legea. Un exemplu: erau membri ai consiliului de supraveghere, sau consiliu de administrație, erau interimari. Au intrat în selecția de 109; unii au fost aleși, alții nu. Acea companie a făcut un punctaj, a venit cu el să îl aprobe conform legii, CA-ul. Unul dintre ei a avut punctaj să rămână și cumva s-a votat pe el însuși și comisia a considerat că e o încălcare.

Am vorbit și cu președinta Ursula ca să înțeleg eu despre ce e vorba. Nu e nimeni rău intenționat. Așa era cutuma, legea în România. Unde sunt astfel de cazuri, am stabilit că voi interveni și vom repara“, a încercat să explice Marcel Ciolacu.

 

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482