Guvernul alocă 2 miliarde lei pentru serviciile medicale și 300 milioane lei pentru sprijinirea mediului de afaceri. Executivul a aprobat, joi, o serie de acte normative prin care se asigură din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, sumele necesare finanțării unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească, precum și pentru sănătate.
„Am avut astăzi o ședință de Guvern importantă pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie și pentru nevoile antreprenorilor din România. Asigurăm finanțarea angajamentelor Ministerului Finanțelor față de cei care au accesat ajutor nerambursabil pentru investiții sau credite cu garanții de stat. În plus, reușim, iată, în decurs de două săptămâni să alocăm suplimentar 5 miliarde lei pentru sănătatea românilor. După cele 3 miliarde alocate săptămâna trecută pentru Ministerul Sănătății și CNAS, suplimentăm cu alte 2 miliarde pentru continuarea investițiilor în echipamente noi, dar și pentru a asigura predictibilitate financiară, care să se traducă în condiții mai bune de tratament și prevenție pentru pacienții din România”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Ministerul Sănătății primește din Fondul de rezervă aproximativ 2 miliarde lei pentru cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare din UPU, asigurarea cheltuielilor de întreținere și funcționare a Direcțiilor de Sănătate Publică și a Serviciilor de Ambulanță, asigurarea derulării programelor naționale de sănătate și a acțiunilor prioritare privind pacientul critic.
De asemenea, unul dintre actele normative propuse prevede suplimentarea creditelor bugetare alocate Ministerului Finanțelor cu suma de 300.000.000 lei, pentru asigurarea plăților cererilor de plată depuse de beneficiarii schemelor de ajutor de stat administrate de Direcția Generală Ajutor de Stat, deciziilor de plată emise de către administratorii schemelor (FNGCIMM, FGCR și FRC) pentru acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditele acordate întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie și dispozițiilor de plată a ajutorului de stat pentru compensarea creșterii accizei la motorină.
De asemenea, executivul a aprobat HG-ul de modificare a schemei de ajutor de stat pentru compensarea creșterii prețului la combustibil, care stabilește creșterea subvenției accizei de la 13 bani la 20 de bani.
Schema de ajutor de stat are un buget total de 180 de milioane de lei și vizează un număr de aproximativ 4000 de operatori economici licențiați în România, care desfășoară activități de transport rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost și transport de persoane.