CCR a respins, marţi, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de preşedintele României şi a constatat că Legea privind modificarea şi completarea Legii nr.73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ este constituţională în raport cu criticile formulate.
Potrivit unui comunicat oficial al CCR, „în esenţă, Curtea a constatat că, având în vedere scopul cererii de reexaminare, respectiv îmbunătăţirea actului normativ, şi ţinând cont de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, modificările aduse Legii nr.73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ nu încalcă limitele cererii de reexaminare formulate de Preşedintele României, în temeiul art.77 alin.(2) din Constituţie”.
Legea a mai fost trimisă în 2023 la CCR de președintele Iohannis, iar Curtea a respins sesizarea. Ulterior, Iohannis a formulat o cerere de reexaminare, Parlamentul a adoptat din nou legea, iar președintele Iohannis a sesizat CCR și pe legea rezultată în urma reexaminării.
În luna martie, Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţional o sesizare de neconstituţionalitate asupra legii privind modificarea şi completarea legii 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
Ce prevedere legea
Legea, transmisă în data de 16 martie 2024 de Parlament preşedintelui în vederea promulgării, are ca obiect de reglementare stabilirea duratei mandatelor preşedintelui Consiliului Legislativ şi preşedinţilor de secţie, care pot fi reînnoite o singură dată, mandatele aflate în curs urmând să înceteze la 5 ani de la intrarea în vigoare a legii, mai arată sursa citată.
Actul normativ mai prevede introducerea unor dispoziţii referitoare la dezvoltarea carierei personalului de altă specialitate decât cea juridică, modificarea unor proceduri şi atribuţii ale Consiliului Legislativ, restructurarea departamentelor din cadrul Consiliului, precum şi armonizarea unor norme juridice cu legislaţia – cadru aplicabilă.