Înaintea ședinței Biroului Politic Național (BPN) al Partidului Național Liberal (PNL) au apărut câteva detalii cu privire la strategiile și planurile partidului pentru alegerile viitoare, potrivit unor surse participante la discuții.
Discuții privind filialele cu rezultate slabe
Ciucă a subliniat că în cadrul BPN se va discuta doar despre filialele cu rezultate slabe la ultimele alegeri. Surse PNL au menționat că nu există o grabă în stabilirea listei pentru alegerile parlamentare, având în vedere că există suficient timp pentru a se organiza și mobiliza liderii din teritoriu.
Potrivit surselor politice, președintele PNL este de părere că liderii de filiale cu rezultate slabe la alegerile locale și europarlamentare nu vor avea un cuvânt de spus în stabilirea listei pentru parlamentare la locurile eligibile. Mai mult, există incertitudini dacă acești lideri vor mai fi pe listele pentru alegerile parlamentare.
O altă informație importantă oferită este amânarea congresului PNL, inițial programat pentru luna iulie, care se va muta în septembrie.
Negocieri cu USR și PSD
În ceea ce privește negocierile politice, Ciucă a menționat posibilitatea unor discuții cu USR pentru susținerea unui candidat comun în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. PNL are însă nevoie de două milioane de voturi pentru a intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
De asemenea, liberalii recunosc că au existat discuții anterioare în februarie pentru a susține un candidat comun PNL-PSD la prezidențiale, dar aceste negocieri au eșuat din cauza declarațiilor făcute de PSD la Sâmbăta de Sus. Ruptura a pornit de la PSD, când au declarat că vor merge cu un candidat separat de PNL, potrivit surselor politice.
În ciuda faptului că un candidat comun nu va exista, s-a sugerat că va exista probabil o susținere reciprocă între PNL și PSD pentru candidatul din turul al doilea al alegerilor prezidențiale. De asemenea, Ciucă nu exclude o discuție cu USR pentru susținerea unui candidat PNL în turul al doilea.
Liberalii mai speră că fenomenul extremismului nu va fi la fel de exacerbat în România ca în Franța.