‘Căsătoria de conveniență’ dintre PSD și PNL scârțâie tot mai tare, după alegerile locale. Tema datei alegerilor prezidențiale este mărul discordiei dintre cele două partide de la guvernare. În timp ce PSD așteaptă ca PNL să respecte ceea ce s-a convenit în luna martie, și anume organizarea lor la jumătatea lunii septembrie, PNL dorește ca alegerile prezidențiale să se organizeze la termen și nu vede niciun motiv să accepte capriciile cuiva, a declarat eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL.
Întrebat de ce vor liberalii să aibă loc alegerile prezidențiale în toamnă Rareș Bogdan a spus: „Pentru că dorim la termen, dorim ca alegerile să se organizeze la termen și nu vedem niciun motiv să acceptăm capriciile cuiva. Noi am mai văzut partide-stat, am mai văzut lideri care au încercat să se transforme în lideri autocratici, nu vrem să ne amintim de acele momente (…) Considerăm că am avut o discuție cât se poate de serioasă și de clară în luna martie. Atunci nu a propus premierul României consultări cu toate partidele. Observ că între timp dorește consultări cu toate partidele. Nu e nimic rău în asta, doar că e apanajul Președintelui”, a afirmat prim-vicepreședintele PNL la Special B1.
„De obicei cei care mâncau popcorn sau se visau la Cotroceni au ajuns tineri pensionari. Sper ca domnul Ciolacu să își amintească de aceste momente, pentru că, potrivit Constituției, în România, consultări cu partidele politice face Președintele României. Așa e Constituția României, n-am modificat-o încă, dar, sigur, discuții, dialog cu forțele politice sunt întotdeauna binevenite. Nu e nimic rău să ai un dialog. Acum să le spui chiar „consultări” și să muți Palatul Cotroceni și la Palatul Victoria e puțin cam mult, părerea mea, dar e o părere”, a continuat Rareș Bogdan.
El a reamintit de ce înţelegerea iniţială dintre PNL şi PSD privind alegerile prezidenţiale în luna septmbrie nu mai este valabilă.
„Era vorba ca lista comună să obţină 50% plus 1, noi n-am obţinut 50% plus 1, am obţinut doar 48% şi de asemenea proiectul, începând cu data de 10 iunie, să fie unul preşedinte-premier în tandem, cele două partide, nehotărând care dintre ele dă preşedintele care candidatul la prim-ministru, respectiv liste comune la parlamentare.La Sâmbăta de Sus şi la Poiana Braşov, cele două partide, PSD şi PNL, au luat decizia să meargă cu candidaţi proprii şi singuri în alegeri. Deci practic înţelegerea de pe data de 3 martie a devenit caducă”, a explicat liderul PNL.
Rareş Bogdan a mai declarat şi de ce liberalii nu merg la întâlnirea cu premierul Ciolacu
„De asta noi nici nu participăm la aceste consultări, pentru că noi discutăm în coaliţie cu social-democraţii, iar ne-am trimis reprezentantul care este reprezentantul Ministerului Administraţiei şi internelor şi în acelaşi timp este colegul nostru Cătălin Predoiu în care avem de plină încredere că va veni cu argumente. Deci eu cred că ar trebui să încetăm cu această dezbatere absolut falsă şi strict-politicianistă şi să ne ocupăm de problemele reale pe care România le are”, a transmis Rareş Bogdan.
Întrebat ce ar putea convinge PNL să accepte data alegerilor prezidenţiale în septembrie, Rareş Bogdan a răspuns: „Doar dacă ne pierdem minţile în noaptea asta şi nu avem nicio premisă că ni le-am pierde”.
Guvernul a anunţat programul consultărilor cu partidele politice ale premierului Marcel Ciolacu, luni la Palatul Victori,a pentru a finaliza calendarul electoral al alegerilor prezidenţiale şi parlamentare. Primii cu care se va vedea şeful Executivului sunt cei de la USR, de la ora 10.00, urmaţi de AUR la ora 11, apoi UDMR la ora 14.00. De la 15.00, prim-ministrul va avea discuţii cu reprezentanţii partidului Dianei Şoşoacă, S.O.S. România, de la 16.00 cu grupul minorităţilor naţionale şi de la 17.00 cu PUSL.
Consultările vor continua şi marţi, 2 iulie, cu reprezentanţii altor formaţiuni politice, mai spune comunicatul de presă al Executivului.