‘Înțeleg că nu-l duc pe domnul Ciucă în turul 2’

Într-o intervenție la emisiunea “Punctul Culminant” de la RTV, Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD și ministrul Transporturilor, a exprimat nemulțumiri vehemente față de partenerii de guvernare de la PNL, acuzându-l de inconsecvență și schimbări bruște de poziție în ceea ce privește calendarul alegerilor.

Grindeanu a început prin a critica declarațiile recente ale președintelui PNL, Nicolae Ciucă, care a afirmat că PSD ar avea planuri ascunse și că propunerile lor privind alegerile sunt ilegale. Ministrul Transporturilor a subliniat că toate deciziile au fost luate în comun și aprobate de ambele partide în structurile lor de conducere, contrazicând astfel acuzațiile de ilegalitate.

“Nu ne-am certat, doar am vrut să arătăm adevărul. În martie, am hotărât împreună, aproape în unanimitate, acest calendar electoral. Nu înțeleg schimbarea bruscă de poziție a PNL”, a declarat Grindeanu.

Discuțiile s-au intensificat în contextul în care PNL pare să se retragă din acordurile anterioare privind organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie. Grindeanu a explicat că decizia inițială de comasare a alegerilor europarlamentare și locale a fost acceptată de PSD cu condiția de a stabili un calendar clar pentru toate alegerile, inclusiv cele prezidențiale. “Am cerut alegeri în septembrie în schimbul comasării alegerilor. A fost o decizie politică respectată de ambele părți la acel moment”, a adăugat el.

Sondajele ar fi „buba”

Ministrul a menționat și posibilele motive din spatele schimbării de poziție a PNL, sugerând că ar putea fi vorba de calcule electorale. Grindeanu a speculat că sondajele recente nu sunt favorabile pentru Nicolae Ciucă, motiv pentru care PNL ar putea căuta să amâne alegerile. “Cred că sunt calcule electorale pe care colegii de la PNL le-au făcut. Cred. Înțeleg că au anumite sondaje care nu-l duc pe domnul Ciucă în turul 2.”, a explicat el.

Întrebat despre posibilele consecințe ale acestei dispute asupra coaliției de guvernare, Grindeanu a declarat: “Trebuie să clarificăm aceste lucruri la următoarele ședințe de coaliție. Nu putem lăsa aceste decizii în aer fără a comunica clar românilor care este planul. Avem o ședință mâine și sper să ajungem la un consens.”

Se implică Iohannis?

În ceea ce privește implicarea președintelui Klaus Iohannis în aceste schimbări, Grindeanu a declarat că nu are cunoștință de vreo influență directă din partea acestuia. Cu toate acestea, el nu a exclus posibilitatea ca PNL să ceară medierea președintelui dacă nu se va ajunge la un acord în cadrul coaliției.

Interviul a dezvăluit și alte tensiuni subiacente în coaliție, precum posibila candidatură comună la alegerile parlamentare. Deși inițial PNL a fost de acord cu propunerea de a avea liste comune, Grindeanu a sugerat că prioritățile s-au schimbat între timp. “Probabil că, așa cum se spunea într-un citat celebru, în politică și o săptămână e mult, d-apăi patru luni! Doar că am simțit azi nevoia să reașezăm și eu și colegii mei adevărul, așa cum a fost atunci când s-au stabilit niște lucruri. Asta este ceea ce am dorit noi astăzi. O să vedem în ședințele următoare ale coaliției dacă vom ajunge la un consens.”, a comentat el.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482