Rareș Bogdan explică de ce nu mai este posibilă o înțelegere cu PSD acum, pe tema alegerilor parlamentare și prezidențiale.
Prim-vicepreședintele PNL spune că lecția de la locale este utilă pentru a nu mai face aceleași greșeli. “Poziția de președinte este cea mai încărcată din punct de vedere politic și simbolic pentru cetățenii români. Cetățenii României trebuie să fie extrem de bine informați, să poată urmări dezbaterile prezidențiale pe proiectul de țară pentru a vota în deplină cunoștință de cauză. Tocmai din acest motiv considerăm că trebuie să păstrăm calendarul electoral conform constituției, cu alegerile prezidențiale în luna noiembrie.
Argumentele sunt multiple: în urma organizării scrutinelor la școli și ale europarlamentarelor s-a constatat că în câteva sute de școli au fost probleme legate de reluarea procesului de învățare. Au existat întârzieri în utilizarea sălilor de clasă timp de 8-10 zile. Considerăm că învățarea și educația sunt esențiale și nu pot fi puse în paranteze de o clasă politică responsabilă.
De asemenea, considerăm că luna august este o lună în care este extrem de greu să îi găsești pe cetățenii României preocupați de alegerile prezidențiale. Lunile octombrie-noiembrie ar fi cele mai potrivite. Am avea parte și de studenți – peste un milion – în centrele lor de studii și aceștia nu ar fi afectați sau blocați în exercitarea dreptului de vot“, a explicat Rareș Bogdan de ce PNL nu susține varianta ca alegerile să se desfășoare în septembrie.
Rareș Bogdan dezvăluie înțelegerile PSD-PNL din spatele ușilor închise
Liderul PNL a dezvăluit că care au fost discuțiile din luna martie între PNL și PSD și de ce acum s-au schimbat datele problemei.
„În consecință, cei din PSD au susținut varianta 15-29 septembrie, profitând de o așa-zisă înțelegere între cele două partide membre ale coaliției de guvernare. A existat o discuție în luna martie, dar au fost două componente, omise în prezentare, și anume: lista comună la europarlamentare trebuia să depășească 50%, dar a atins doar 48%. De asemenea, în contextul din luna martie, se discuta despre listă comună la parlamentare și un candidat comun, respectiv un tandem președinte-premier.
Cele două partide reunite la Brașov și Sâmbăta de Sus, pe 10 martie, au decis ca fiecare partid să meargă cu propriul candidat la prezidențiale, astfel că înțelegerea din martie a căzut. Prin urmare, propunerea respectivă, din punctul nostru de vedere, este caducă, iar credem că aceste alegeri trebuie organizate în termenii constituționali, în noiembrie, așa cum este firesc”, a afirmat Rareș Bogdan.