Ciolacu joacă tare și a îmbrăcat haina de premier (Surse)

Liderii coaliției de guvernare au decis, în februarie 2024, calendarul alegerilor din acest an. S-a căzut de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie și a parlamentarelor în decembrie. Cu toate că a fost adoptată inclusiv o lege pentru devansarea datei alegerilor prezidențiale și organizarea acestora în 15 și 29 septembrie, imediat după alegerile locale și europarlamentare cei de la PNL s-au răzgândit. Astăzi, de la ora 19.00, va avea loc o ședință a coaliției, în care PNL va încerca să pună în scenă ”Marea Suceală” și vor încerca să mute data prezidențialelor în decembrie, însă Marcel Ciolacu le arată liberalilor ”haina de premier” și se opune cu toată forța.

Imediat după ședința de coaliție din februarie, forurile de conducere ale PSD și PNL au validat deciziile privind calendarul alegerilor din anul 2024.

La scurt timp după alegerile locale și europarlamentare, Nicolae Ciucă a dat startul ”Marii Suceli” și a cerut o nouă discuție în coaliție pentru a schimba data alegerilor prezidențiale.

„Alegerile, în momentul de faţă, neexistând încă o hotărâre de guvern care să stabilească data alegerilor, poate să intre în discuţie şi să analizăm, să vedem care sunt părţile bune, care sunt părţile mai puţin bune, vizavi de o campanie în timp de vară, sau să le ducem acolo unde într-adevăr au fost de-a lungul timpului, aproape de alegerile parlamentare”, a spus Ciucă.

De ce s-au sucit liberalii?

Din februarie și până acum un singur lucru s-a schimbat în mod fundamental: Klaus Iohannis nu mai are șanse la șefia NATO. S-a speculat intens asupra faptului că PNL și PSD ar fi devansat alegerile prezidențiale pentru că președintele Klaus Iohannis ar fi urmat să demisioneze și să preia funcția de secretar general al NATO.

Din februarie și până acum, acesta este singurul element fundamental care s-a schimbat: Klaus Iohannis nu mai are nicio șansă să preia șefia NATO. Acesta ar putea fi motivul pentru care liberalii s-au sucit și nu vor să mai respecte decizia adoptată în coaliție.

De asemenea, surse politice susțin că liberalii sunt cu ochii pe sondaje. Cu Iohannis la NATO, alta era strategia și l-ar fi putut impune mai ușor pe Nicolae Ciucă, mizând pe cariera sa militară. Cum acest ”as din mânecă” a picat, întreg scenariul liberalilor se schimbă și strategii au nevoie de timp pentru a-l promova pe Nicolae Ciucă diferit.

Nicolae Ciucă extrem de misterios

Nicolae Ciucă este extrem de misterios în ceea ce privește motivele ”răzgândelii”. La întrebarea „ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale”, Ciucă a răspuns „ce trebuie”.

”Vedem ce vor românii, aici nu este vorba de vrem noi, ci ceea ce vor cetăţenii şi este normal să ţinem cont de părerile oamenilor”, a completat șeful Senatului.

Marcel Ciolacu se opune și folosește funcția de premier

Premierul și liderul PSD, Marcel Ciolacu, se opune categoric unei noi schimbări a datei alegerilor prezidențiale. Ciolacu a precizat că el a cerut de la bun început un calendar predictibil și le-a transmis liberalilor că el este premier, iar decizia de organizare a alegerilor se adoptă în interiorul Guvernului.

“E evident că alegerile prezidenţiale sunt în septembrie, aşa cum am decis în coaliţie şi cum e corect faţă de toate partidele. Ştiţi că am pus o condiţie: nu am acceptat comasarea localelor şi europarlamentarelor până nu am avut calendarul complet al alegerilor. Decizia a fost luată atunci în cadrul coaliţiei cu PSD: calendarul alegerilor e cel anunţat înainte de comasare, cu prezidenţialele în septembrie (n.red. – 8 septembrie turul I şi 22 septembrie turul II). (…) Eu nu pot să mă mai uit în ochii nici unui şef de partid din România dacă aş veni ca premier să spun că schimb data alegerilor din septembrie. Am spus clar că nu voi anunţa comasarea alegerilor dacă nu am un calendar clar şi asumat în coaliţie. Dacă vrem să mergem cu şmecherie, şmecheria se opreşte la poarta Palatului Victoria. Guvernul României e guvernul României. Dacă vrei respect de la români, trebuie să te ţii de cuvânt. Eu am fost clar. Sunt premier. Nu îmi întorc cuvântul dat faţă de toate partidele şi mai ales faţă de democraţie. Aşa e corect. Am zis că nu anunţ comasarea decât când am calendarul tuturor alegerilor validat în coaliţie. Nu există să schimbăm calendarul în funcţie de ce ne spun sondajele. Guvernul va rezista pentru că avem un acord politic. Dacă încălcăm acordurile politice, începem să pierdem tocmai ce am câştigat prin acest gentleman agreement respectat de mine şi domnul Ciucă pentru prima oară în România. Sunt convins că amândoi vom respecta acordul”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderii PSD și PNL vor avea o ședință a coaliției, începând de la ora 19.00 și vor decide data alegerilor prezidențiale. Este greu de crezut că PSD va accepta vreo schimbare, date fiind declarațiile publice făcute de Marcel Ciolacu.

Lege pentru devansarea datei alegerilor prezidențiale

Pentru a putea organiza alegerile prezidențiale în luna septembrie, în Parlament a fost adoptat un proiect de lege al celor de la UDMR.

Acest proiect a fost contestat de către USR la Curtea Constituțională, dar judecătorii CCR au respins cu unanimitate de voturi contestația. Astfel, s-a decis că alegerile prezidențiale pot fi organizate în luna septembrie.

Conform CCR, Comisia de la Veneţia a observat că există trei categorii de sisteme de determinare a stabilirii datei alegerilor, România făcând parte din cel de-al doilea sistem, respectiv data alegerilor este stabilită de o autoritate, într-un cadru temporal destul de strict determinat de Constituţie sau de legea electorală.

„Legea criticată nu schimbă sistemul existent de stabilire a datei alegerilor, ci realizează o modificare de natură temporală în cadrul sistemului pentru care a optat legiuitorul român încă din anul 2004. Plasarea acestei date în ultima parte a mandatului în curs se înscrie în coordonatele democraţiei constituţionale pentru a se asigura succesiunea firească a mandatelor, fără a se afecta caracterul plenar al mandatelor în curs. Între data anunţării alegerilor şi data alegerilor există o distanţă temporală rezonabilă pentru a permite tuturor factorilor politici interesaţi să se pregătească pentru competiţia electorală”, a explicat Curtea Constituţională, potrivit Agerpres.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482