Trebuie să menținem cordonul sanitar împotriva extremismului

Senatorul liberal Liviu Brătescu atrage atenția asupra faptului că strategia politică prin care partidele extremiste să fie înconjurate de un cordon sanitar trebuie să continue. Brătescu a spus că rezultatele scrutinelor de duminică, 9 iunie, arată că obiectivul „comasării” a fost corect.

„Remarc cu multă satisfacție că scopul declarat al „comasării” a fost atins. Vă reaminstesc, în momentele în care apăruse această idee, partidele extremiste aveau în sondaje între 30 și 35 de procente. „Comasarea” alegerilor europarlamentare cu cele locale a fost o modalitate de a feri România de un coșmar extremist. Astăzi cifrele ne dau dreptate și pot să spun că acest efort a meritat, România are de câștigat”, a subliniat Liviu Brătescu.

Referitor la rezultatele votului pentru europarlamentare, Liviu Brătescu consideră că ascensiunea partidelor extremiste în Europa este și o consecință a greșelilor pe care partidele tradiționale le-au făcut de-a lungul timpului.

„Oamenii au nevoie de câteva semnale reale din care să reiasă faptul că se pot baza pe partidele mari. Pentru asta e nevoie de schimbări mici cu efecte mari. Mă refer, de exemplu, la faptul că partidele mari nu au mai respectat, printre altele, criteriile în promovarea pe funcții – aici e nevoie de o corecție pentru că oamenii văd asta și în felul acesta  se adună diferite frustrări. Dacă e să mai dau un exemplu aș putea spune că partidele mari au nevoie de voci puternice care să vorbească credibil despre vahlori, despre idealuri, iar acestea să fie respectate”, a explicat Liviu Brătescu.

În continuarea acestor declarații, Liviu Brătescu a ajuns și la ideea că niciun partid nu trebuie să facă alianțe cu AUR pentru că pierderile ar fi greu de cuantificat.

„Ar trebui să existe o înțelegere de acest tip și anume, că indiferent de cât de mult ne-am lupta între noi, trebuie să existe această linie roșie, să nu apelăm la AUR. Nu am mai fi credibili. Eu cred că trebuie să continuăm să vorbim despre democrație, libertate, drepturile omului, să le respectăm și să includem acest discurs în strategia comună de a lupta politic împotriva extremismului, a violenței, a agresiunii, a lipsei de bun simț. Cred că aceasta este o direcție care nu ar trebui abandonată sub nicio formă”, a încheiat Liviu Brătescu.

Senatorul a mai completat că „chiar dacă în România am câștigat aceste alegeri și am redus amploarea extremiștilor, este nevoie să ne vedem propriile limite, să învățăm din propriile greșeli. În acest fel, vom avea de câștigat cu toții”.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482