Suntem încă o democrație tânără, de aceea consider că sistemul bicameral trebuie păstrat, iar rolul Senatului trebuie întărit, spune președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, la sesiunea solemnă consacrată aniversării a 160 de ani de la constituirea Senatului României.
„Ne aflăm astăzi într-un moment important pentru istoria noastră națională, celebrând 160 de ani de la înființarea Senatului României. Azi, privim cu respect la trecutul nostru și suntem conștienți de rolul esențial pe care această instituție l-a avut în dezvoltarea și consolidarea democrației românești. Înființarea Senatului, în anul 1864, a marcat un moment de cotitură în istoria modernă a României, fiind parte integrantă a reformelor promovate de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. De-a lungul celor 160 de ani, Senatul României a traversat perioade de transformări și provocări, reflectând evoluțiile politice și sociale ale țării noastre. În momentele de cumpănă, Senatul a fost un pilon de stabilitate și un forum de dezbatere unde s-au conturat direcțiile majore de dezvoltare a statului român”, spune Alfred Simonis.
El afirmă că „această tradiție trebuie să continue și astăzi, dumneavoastră, senatorii, având responsabilitatea de a lucra în slujba cetățenilor și de a contribui la progresul și bunăstarea României”.
„Aveți un rol esențial în promovarea unor legi echitabile și durabile, în susținerea valorilor democratice și în protejarea drepturilor și libertăților fundamentale. Trăim într-o lume dinamică, unde inovația și cooperarea internațională sunt cheia succesului. În acest context, Senatul trebuie să rămână un promotor al reformelor și al deschiderii către noi oportunități prin diplomația parlamentară. Suntem încă o democrație tânără, de aceea consider că sistemul bicameral trebuie păstrat, iar rolul Senatului trebuie întărit, pentru că avem nevoie de cât mai multă dezbatere și analiză astfel încât legile pe care le facem să fie cât mai bune. Fiecare generație de senatori și-a adus aportul la construirea unei Românii moderne și prospere, iar dorința noastră, a tuturor, este ca următoarele generații să contribuie și ele la dezvoltarea unei Românii în care cu toții ne dorim să trăim”, încheie Simonis.