Senatul a funcţionat, de la înfiinţare şi până acum, ca un adevărat factor de echilibru între puterile statului, “ca un creuzet” de idei pentru reforme legislative, însă imaginea Parlamentului a fost afectată de voci “extremiste şi toxice”, a transmis luni ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, fostă preşedintă interimară a Senatului, la sesiunea solemnă consacrată împlinirii a 160 de ani de la constituirea Camerei superioare a Parlamentului.
“De la înfiinţare şi până acum, Senatul a funcţionat în general ca un adevărat factor de echilibru între puterile statului, ca un autentic for de dezbateri, ca un creuzet de idei pentru reforme legislative. Adevărul este, însă, că pe fondul unor voci extremiste şi toxice, care şi-au făcut loc de-a lungul timpului în Parlament, imaginea Parlamentului, imaginea instituţiilor româneşti uneori a fost afectată. Şi vă mărturisesc că îmi doresc ca această stridenţă de discurs folosită pentru capital electoral să nu-şi mai găsească locul în viitorul Parlament. Nu a fost uşor să ajungem aici, să sărbătorim 160 de ani. Ştiu însă un lucru pe care noi, liberalii, l-am susţinut constant, şi anume că bicameralismul parlamentar, contestat uneori de unii, este însăşi esenţa democraţiei, este cel care consolidează statul de drept, este dovada că avem un mecanism care permite o analiză consolidată, o exprimare deplină şi un vot reprezentativ în privinţa actelor legislative”, a susţinut Gorghiu.
Ea a arătat că Senatul înseamnă şi susţinerea unor proiecte mari pentru ţară, cum ar fi închiderea mecanismului de cooperare şi verificare sau cel de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
“Senatul nu înseamnă doar transparenţă, nu înseamnă doar legi, nu înseamnă doar apropiere de cetăţeni. Senatul înseamnă şi susţinerea unor proiecte mari pentru ţară şi subliniez de această dată cu toată fermitatea rolului diplomaţiei parlamentare, rol esenţial în îndeplinirea obiectivelor de politică externă şi protejarea şi promovarea României şi intereselor cetăţenilor români. Un exemplu puternic în acest sens îl reprezintă închiderea Mecanismului de cooperare şi verificare, un proiect strategic de ţară pentru România şi care n-ar fi fost posibil să fie închis fără contribuţia dumneavoastră, a colegilor din Parlament, care s-au ocupat mereu să avem o legislaţie bună la standarde europene. OECD e un alt proiect strategic la care Senatul a pus umărul constant şi sunt convinsă că vom reuşi împreună”, a punctat Gorghiu.
Gorghiu s-a referit şi la necesitatea îmbunătăţirii legislaţiei în România, după alegerile din acest an.
“După alegerile din acest an, avem de deschis, însă, teme mari pentru că avem restanţe şi va trebui să vorbim despre cum îmbunătăţim legislaţia României, astfel încât să scadă declinul demografic din România, să avem şanse egale şi acces egal al femeilor şi bărbaţilor la mandate electorale şi funcţii elective, poate chiar să îndrăznim să abordăm tema reducerii vârstei de vot la 16 ani, pentru a putea avea tineri implicaţi în societate şi în deciziile ţării (…). Asta va fi o temă pe care va trebui să discutăm atent şi serios în Parlamentul următor. Va trebui de asemenea să discutăm cum reuşim să menţinem legătura prin cultură şi alte dimensiuni cu diaspora românească. Va fi nevoie de consens pe aceste teme, pentru că sunt teme care ne dor şi teme pe care va trebui să le discutăm extrem de serios şi de aplicat”, a afirmat Gorghiu.