Politicienii români care nu au mai prins un loc în Parlamentul European în urma alegerilor din iunie vor beneficia de o indemnizaţie de până la 8.000 de euro/lună.
Cei care nu au mai prins un loc în Parlamentul European primesc o „indemnizaţie de tranziţie”. Această indemnizaţie de tranziţie echivalează cu salariul pe care l-au avut în perioada mandatului, adică aproximativ 8000 de euro.
Banii pot fi primiţi pe o perioadă cuprinsă între 5 şi 24 de luni. Cei care au avut un mandat de europarlamentar primesc bani de la PE timp de cinci luni. Suma totală echivalează cu 40.000 de euro.
Cei care au avut două mandate în PE primesc aproximativ 80.000 de euro în total.
Acest drept nu există în cazul în care un deputat este învestit cu un mandat în alt parlament sau exercită o funcție publică, notează Antena 3 CNN.
La vârsta de pensionare un fost eurodeputat va avea şi o pensie de 1.700 de euro
Europarlamentarii au dreptul şi la pensii speciale. După un mandat de cinci ani, un europarlamentar poate să primească 1.700 de euro pensie lunară. Cu cât a stat mai mulți ani în PE, cu atât și valoarea pensiei este mai mare.
Pensiile uriașe ale europarlamentarilor sunt plătite din bugetul UE, adică din contribuțiile statelor membre.
În cazul comisariilor, beneficiile sunt şi mai mari: aceştia câştigă aproape 250.000 de euro pe an. După ce pleacă din funcţie, primesc 40% – 65% din salariul lunar de la Comisia Europeană pe o perioadă care se poate întinde până la doi ani, în funcţie de cât de mult timp şi-au petrecut în slujba forului european.
Spre exemplu, un fost comisar care nu mai prinde un mandat poate să primească indemnizaţia de tranziţie de până la 13.000 de euro pe lună.
Politicienii care ar putea primi indemnizaţia de tranziţie
REPER
Dacian Cioloş
Alin Mituţă
Dragoş Pâslaru
Ramona Strugariu
Dragoş Tudorache
PNL
Cristian Buşoi
Marian Jean Marinescu
Vlad Nistor
PSD
Rovana Plumb
Carmen Avram
USR
Vlad Botoş
PRO-ROMÂNIA
Corina Creţu
AUR
Tudor Ciuhodaru
PMP
Traian Băsescu.