Nume sonore care au obținut un mandat de europarlamentar la alegerile din 9 iunie vor trebui să renunțe la mandatul de senator sau deputat pentru a merge la Bruxelles. Pentru restul de mandat, de câteva luni de zile, locurile lor vor trebui ocupate în Parlamentul de la București de „supleanții” aflați pe listele cu care au candidat partidele în urmă cu patru ani.
Știripesurse.ro vă prezintă cine vor „dublurile” Gabrielei Firea, Dianei Șoșoacă, a lui Vasile Dîncu, Dan Barna și Virgil Popescu, dacă aceștia își vor prelua mandatele de europarlamentari:
1. Alexandru-Hazem Kansou (42 de ani)
Născut în Liban, Alexandru-Hazem Kansou va ocupa postul de senator de București lăsat liber de Gabriela Firea. Kansou și-a început cariera politică la PNL, fiind consilier general în Primăria Capitalei. După ce a fost exclus din PNL pentru că a votat bugetul Capitalei alături de PSD, Kansou a trecut și oficial în tabăra social-democrată, acolo unde se află și acum. El a fost director general al Societății de Transport București în mandatul lui Firea de primar general.
Kansou a fost director executiv al companiei publicitare Publivol Creativ SA la care acționar principal este Consiliul Local Voluntari, orașul condus de Florentin Pandele, soțul lui Firea. La începutul lui 2023, Kansou a fost numit director general al Societății Naționale de Radiocomunicații.
2. Andrei-Emil Dîrlău (67 de ani)
În locul senatorului bucureștean Claudiu Târziu (AUR) va intra în Senat un membru din consiliul de conducere al Institutului Cultural Român, racolat de Securitate când era student.
Andrei Emil Dîrlău a fost racolat în 1978, cu numele conspirativ „Marius”, pe când era însoțitor interpret la Consiliul Culturii și Educației Socialiste pentru delegații din Marea Britanie, dar a primit de la CNSAS adeverință de necolaborare cu Securitatea. El a declarat pentru Newsweek România, că rapoartele sale către Securitate „făceau parte din ceea ce un traducător trebuia să facă după delegația cu străinii” și că nu a făcut „nici un fel de turnătorie”.
„A fost atenționat de organele de Securitate la data de 08.11.1989 pentru traducerile unor materiale cu conținut mistic, de studiu și practică yoga”, mai arată CNSAS
În 2016, a candidat la alegerile parlamentare, tot pentru un mandat de senator, din partea partidului lui Marian Munteanu, Alianța România Noastră.
Pe pagina sa de Facebook, Andrei Dîrlău se prezintă ca filolog cu opt cărți publicate, doctor în teologie și participant la Revoluția din 1989 – „fără să cer vreodată un certificat de revoluționar”.
Într-un CV disponibil online, apare că în 2004 a lucrat pentru Biserica Ortodoxă Română – fiind consilier al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Pe Facebook, Andrei Dîrlău se descrie ca „ortodox practicant, dorește mai presus de orice o Românie cinstită, morală și o viață trăită în demnitate de toți românii”. Apără valorile creștine, se opune avortului, vaccinării obligatorii și ideologiei lgbtrans-gender.
3. Răzvan-Iulian Ciortea (47 de ani)
Din partea PSD, va intra în Senat în locul lui Vasile Dîncu, liderul organizației din Turda, Răzvan-Iulian Ciortea.
Fost subprefect de Cluj și fost consilier local în Turda în 2020-2022, el are grad de sublocotenent și între 2006 și 2011 a lucrat la Poliția Locală Turda ca „Şef birou Echipa de intervenţie rapidă Intervenție”.
La alegerile locale de duminica trecută a candidat pentru funcția de primar a orașului Turda și s-a clasat pe locul 4, după candidații PNL, ADU și AUR.
4. Ionela-Alina Dumitru (fostă Achira)
Dacă Diana Șoșoacă, senatoare de Iași, își va prelua mandatul de europarlamentar, locul ei va fi preluat de Ionela-Alina Dumitru, fostă Ionela-Alina Chira în 2020, următoarea pe lista AUR la Senat în Iași.
De profesie asistent social, Dumitru a fost aleasă consilier local din partea AUR în comuna Costuleni, acolo și soțul ei este consilier local, însă din partea PNL, conform G4Media.
5. Liviu-Daniel Patrichi (53 de ani)
În locul deputatului PSD Ștefan Mușoiu va intra în Camera Deputaților, din Ialomița, un director general adjunct din Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Liviu-Daniel Patrichi.
Social-democratul a mai fost membru în consiliul de administrație al companiei Poșta Română, iar în 2019 a fost director de cabinet al unui secretar de stat din Ministerul Agriculturii.
Patrichi a mai fost director general la o serie de firme precum Agroadvice, Agrana Group, Alpha Medical, Fabrica de Zahăr și Fabrica de Amidon din Țăndărei
6. Iuliu-Alin Udriște
„Mâna dreaptă” a liderului PNL Virgil Popescu, Iuliu-Alin Udriște, este cel care va prelua locul vacantat de șeful său de partid. Vicepreședinte al PNL Mehedinți, Udriște a început în politica la PSD Drobeta – Turnu Serverin, până când a trecut la PNL, iar liberalii l-au făcut consilier județean, apoi vicepreședinte al organizației județene.
În 2023, în calitate de director al Societății Naționale a Apelor Minerale, Udriște a fost vizat de percheziții DNA la domiciliu, într-un dosar legat de achiziții controversate, deplasări și deconturi fictive
7. Marius Vulcan
Plecarea fostului lider USR Dan Barna la Bruxelles îi va deschide unui avocat ușa spre Parlament.
În locul lui Barna ar putea prelua restul de mandat de deputat de Sibiu avocatul Marius Vulcan (46 de ani). În perioada în care Dan Barna a fost vicepremier, Vulcan a fost angajat consilier de stat la cabinetul fostului lider USR.