‘Greu de crezut că va rezista coaliția dacă mergem separat la prezidențiale’

O parte din liderii PSD consideră că există o probabilitate ridicată ca liberalii să iasă din coaliția de guvernare pentru a intra din opoziție în campania pentru prezidențiale.

„E greu de crezut că va rezista coaliția dacă mergem separat la prezidențiale. La locale am reușit de la centru să ținem în frâu orgoliile, dar când ai la centru liderii contracandidați, cu greu poate funcționa coaliția”, crede un lider central PSD.

Varianta unui tandem Geoană – președinte, Ciolacu – premier nu este o variantă pe placul partidului, mai spun sursele citate. „Este exclus, după ce a plecat și și-a făcut partid, Geoană nu poate fi o variantă. Candidatul la prezidentiale trebuie sa fie membru de partid”.

Pe de altă parte, surse din PNL afirmă că în coaliție s-ar fi ridicat varianta pur teoretică a unei susțineri pentru Geoană ca „independent” pentru prezidențiale, dar liberalii spun că acesta numai independent nu este din moment ce a fost liderul PSD.

Cel mai probabil se va merge fără candidat comun la prezidențiale, spun sursele social-democrate, iar pentru alegerile parlamentare șansele unei liste comune de candidați PSD-PNL sunt la fel de scăzute.

Inversarea datei alegerilor, luată în calcul de coaliție

Coaliția de guvernare ia în calcul, pe de altă parte, să renunțe la ideea organizării alegerilor prezidențiale în toamnă, înaintea celor parlamentare.

„Cum să facem campanie vara, pe plajă, pentru prezidențiale? Nu suntem nebuni!”, spun surse liberale. PSD nu exclude ca prezidențialele să fie organizate la termen, în luna decembrie, mai ales dacă se va merge pe candidați separați.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat public miercuri că, neexistând încă o hotărâre de guvern care să stabilească data alegerilor prezidenţiale, poate să intre în discuţie, să vadă care sunt părţile bune, care sunt părţile mai puţin bune, vizavi de o campanie în timp de vară, sau să le ducă aproape de alegerile parlamentare.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482