Marți, președintele Klaus Iohannis a vorbit, pentru prima dată, de la Summitul B9, despre schimbările survenite în urma alegerilor desfășurate pe 9 iunie.
Întrebat ce post de comisar european ar trebui să ocupe România în noua componență a Parlamentului European, președintele a spus că, momentan, e devreme pentru discuta.
„Știți că în executivul european fiecare stat membru are un reprezentant care se numește comisar european. Este stabilit de guvern, deci lăsăm guvernul să nominalizeze o persoană și apoi să negocieze poziția ocupată. Este devreme pentru a discuta“, a afirmat șeful statului.
Cu privire la modificările intervenite la nivelul mandatelor din fiecare familie europeană de la nivelul PE, șeful statului a spus că se așteaptă la unele schimbări privind voturile în PE.
„Parlamentul European: s-a vorbit mult despre felul în care sunt reprezentate familiile politice. În realitate, nu vorbim de o schimbare majoră, sunt mici mișcări. De exemplu, la Partidul Popular European, numărul de parlamentari s-a mărit puțin, la alții s-a micșorat. În esență, partidele de la centru reprezintă grupul PE, dar în funcție de specific, au apărut modificări. De exemplu, în cazul Franței. Dar pentru PE, în ansamblu, nu putem vorbi de o schimbare radicală. Sunt schimbări care vor influența felul în care se votează, lobby-ul în parlament, dar sunt convins că Uniunea va merge înainte, iar Parlamentul European își va face în continuare treaba“, a conchis președintele României.