Ciprian Ciucu (PNL), primarul reales al Sectorului 6, reacționează la anunțul primarului general Nicușor Dan referitor la referendumurile locale pe care le dorește. Nicușor Dan vrea mai mulți bani pentru Primăria Generală și mai puțini pentru primăriile de sector, dar și competența exclusivă în emiterea documentațiilor de urbanism. Ciucu denunță haosul birocratic din domeniul urbanismului și îl acuză pe primarul general că nu a început niciun proiect în patru ani de mandat.
„Foarte multe lucruri le-am făcut din bani europeni pe care i-a atras. Eu n-am văzut până acum, în ultimii 4 ani, de la Primăria Generală, niciun proiect nou. Pentru ce vrea bani? Adică nici măcar nu a putut să finalizeze proiectele vechi, în afară de ce s-a întâmplat la Doamna Ghica. În ceea ce privește ideea cu autorizațiile, cum adică doar primarul general să dea autorizațiile? Ok, nu am nici cu asta niciun fel de problemă, dar sunt întârzieri foarte mari. Întâi îți pui ordine în propriul serviciu de urbanism, vii cu un PUG (Plan Urbanistic General n.r.) pe masă, pui ordine în urbanism, nu mai întârzâi cu anii inclusiv proiecte publice, cum au fost în Sectorul 6 cel puțin 10, după care te apuci să vorbești despre ideea că doar Primăria Generală să poată să emită certificate de urbanism sau autorizații de construire”, a declarat Ciprian Ciucu, într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN.
Despre referendumurile anunțate de Nicușor Dan
Codul administrativ prevede posibilitatea convocării referendumurilor locale pe probleme de interes deosebit. Legea nr. 3/2000 detaliază procedura de convocare și organizare a referendumului. Primarul propune temele, iar consiliul local stabilește dacă votul are sau nu loc.
Legea nu definește și nici nu limitează atributul autorităților publice locale de a stabili ce reprezintă o problemă de interes deosebit. De asemenea, deși în lumina articolului 2 din Constituție rezultatele referendumului (modalitate prin care poporul își exercită suveranitatea) ar trebui să fie obligatorii, lipsa sancțiunilor generează situația în care nici măcar inițiatorii nu sunt ținuți de respectarea deciziei poporului.
Singura limitare în privința problemelor de interes deosebit care pot fi supuse unui referentum ar trebui să fie sfera de competență a aurităților publice locale. Având însă în vedere principiile Cartei europene a autonomiei locale, nici măcar o asemenea limitare nu poate fi impusă.
Așadar, propunerile de referendum formulate de Nicușor Dan (modalitatea de redistribuire a sumelor defalcate din veniturile bugetului de stat către autoritățile locale din București și competențele în materie de urbanism), deși abordează probleme interes deosebit, exced competenței autorităților locale, intrând în competența legiuitorului național.
Nicușor Dan a anunțat că și-ar dori organizarea celor două referendumuri odată cu alegerile parlamentare.