Fondatorul Reper, Dacian Cioloș, recunoaște eșecul partidului înregistrat la alegerile de duiminică, însă spune că se poate construi o alternativă la PSD-PNL. „Eu îmi voi lua un timp de reflecție asumându-mi neîndeplinirea unui obiectiv ambițios”, conchide el.
„Cele peste 300.000 de voturi primite la europarlamentare nu sunt puține în condiții normale, însă comasarea a crescut prezența și, fără să avem încă cifre oficiale finale, realitatea ne arată că nu am trecut pragul electoral. Scorul național este un eșec pentru noi, dar și pentru toată mișcarea de modernizare a României și este un mesaj și un duș rece pe care îl primesc cu toată responsabilitatea. Sunt multe decizii din trecut care ne-au adus aici, orgolii, semnale prost înțelese. De aceea, cred că după ce avem rezultatele finale, trebuie să judecăm şi să acționăm pe baza lecțiilor învățate şi a mesajului transmis de alegători, iar cei care au energia și validarea oamenilor, să încerce rapid reconstrucția opoziției centrist-liberale, fără egouri și fantomele trecutului”, scrie pe Facebook Dacian Cioloș.
Reconstrucție fără Cioloș?
El arată că este optimist că o reconstrucție are o bază solidă.
„Nicușor Dan a câștigat Bucureștiul, Dominic Fritz a fost reconfirmat la Timișoara. În foarte multe orașe, scorul cumulat al REPER, USR și al celor doi independenți trece de 25-30%. Este o bază solidă. De aici se poate construi o alternativă la PSD-PNL și la extremism și cred că încă este timp pentru un rezultat bun la parlamentare și prezidențiale, dacă se începe rapid această reconstrucție. Eu îmi voi lua un timp de reflecție asumându-mi neîndeplinirea unui obiectiv ambițios. Dar îmi doresc ca toţi cei care au muncit și cei care s-au mobilizat în această campanie să nu-și piardă speranța. Au convins într-un timp foarte scurt mulți oameni și trebuie să continuie să creadă în idealurile, valorile şi principiile pe care le susțin”, încheie Cioloș.
Partidul reper a înregistrat rezultate slabe la alegerile din 9 iunie. Nu a reușiot să atingă pragul electoral de 5% la alegerile europarlamentare, nu are primari, nici președinți de consilii județe, nu a atins pragul electoral pentru niciun consiliu județean, singul rezultat notabil fiind cel de aproximativ 7% pentru Consiliul General al Municipiului București.