Potrivit exit-poll după terminarea alegerilor, votul politic de la locale proiectează două forțe capabile să se lupte la prezidențiale. Astfel, la votul pentru Consiliile Județene, PSD obține 35% procente, iar PNL obține 28% procente. Restul partidelor obțin un scor substanțial mai mic decât PSD și PNL.
Într-o astfel de așezare de forțe, candidatul PNL are cele mai mari șanse să câștige alegerile prezidențiale. Cu un scor apropiat de cel de la locale, Nicolae Ciucă se califică în turul doi al alegerilor prezidențiale. Iar în finala prezidențială, se știe, numărul votanților de dreapta este, de regulă, mai mare decât cel al alegătorilor de stânga.
Acest avantaj al candidatului PNL este potențat și de scorul slab al ADU în alegerile locale, care a obținut pe vot politic doar 12%. Această construcție politică s-a dorit a fi un concurent al liberalilor, dar rezultatul obținut o plasează în zona unui partid mediu, care nu are capacitatea să lupte, la modul real, pentru funcția de președinte al României.
PNL are, așadar, cea mai îndreptățită poziție să propună candidatul propriu pentru alegerile prezidențiale. Acest lucru a fost deja sugerat de președintele PNL Nicolae Ciucă în ultimele zile de dinaintea localelor, când liderul liberal a vorbit despre organizarea unui Congres al partidului în prima decadă a lunii iulie.