Facilități fiscale pentru asistenţii persoanelor cu handicap grav, adoptate tacit de Senat

Senatul a adoptat tacit, luni, un proiect iniţiat de deputaţi PNL care vizează exceptarea de la calculul obligaţiei de încadrare în muncă a asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav angajaţi în condiţiile legii, scrie Agerpres.

Proiectul a fost transmis Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz, pentru dezbatere şi vot în plen.

“În condiţiile în care obligaţiile fiscale anterioare grevează asupra bugetelor autorităţilor administraţiei publice locale, care, într-un final, vor fi acoperite de la bugetul de stat, propunem prin prezenta lege anularea diferenţelor de obligaţii fiscale principale şi/sau obligaţiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a redefinirii obligaţiei de a angaja persoane cu handicap, în sensul art.78 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare, prin exceptarea de la calculul obligaţiei de încadrare în muncă a asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav angajaţi în condiţiile legii”, se precizează în expunerea de motive.

Potrivit prevederilor alin. (2) art.78 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi, potrivit expunerii de motive.

“Legea nu a prevăzut şi situaţia în care asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav, angajaţi în condiţiile legii de către autorităţile administraţiei publice locale concură la numărul total de angajaţi şi la procentul stabilit de lege. Legiuitorul a pierdut din vedere faptul că pentru posturile de asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav este necesar să fie angajate persoane care nu sunt încadrate într-un grad de handicap, pentru a putea furniza un sprijin real, servicii de calitate şi un ajutor util persoanelor cu handicap. Astfel, legea a luat în calcul şi acest tip de potenţiali angajaţi, iar mai multe autorităţi ale administraţiei publice locale au devenit eligibile pentru plata obligaţiei financiare prevăzută de Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”, mai explică iniţiatorul.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482