Primarul din Botoșani, premiat pentru cel mai accelerat ritm de accesare a fondurilor europene – de 5 ori mai mult față de predecesorii săi

Municipiul Botoşani a fost premiat la categoria „Smart economy” în cadrul celei de-a șaptea ediții a Galei Smart City Industry Awards, pentru proiectul „Orașul cu cel mai accelerat potenţial de dezvoltare”, transmite Agerpres. Doar într-un singur an primarul municipiului, Cosmin Andrei, a depus proiecte pentru finanțare din bani europeni de peste 100 de milioane de euro. În total, în actualul mandat, primarul din Botoșani a reușit să obțină peste 200 de milioane de euro depășind de aproape cinci ori rata de absorbție a predecesorilor săi.

Edilul mai spune că a reușit să facă mai multe lucrări în oraș pentru că, de la început, s-a bazat pe finanțarea europeană. „Un oraș ca Botoșaniul nu se poate dezvolta într-un ritm satisfăcător doar pe baza veniturilor proprii, care nu sunt deloc la fel de consistente ca în alte reședințe de județ din România. Deci am înțeles foarte clar că dacă vrem să accelerăm dezvoltarea trebuie să accesăm cât mai multe fonduri europene. Și am trecut la treabă!”, spune edilul.

Fondurile europene – calea de ieșire din cercul vicios al sărăciei

Cosmin Andrei mai spune că în zonele sărace ale țării există un cerc vicios care blochează dezvoltarea, pentru că localitățile au resurse financiare scăzute din cauza nivelului modest al activităților economice. În același timp, nu poți crește activitatea economică, întrucât investitorii nu vin în zonele în care lipsește infrastructura esențială, iar aceasta, la rândul ei, nu poate fi dezvoltată din cauza veniturilor insuficiente. „Singurul mod de a rupe acest cerc vicios al sărăciei e să găsești surse de finanțare suplimentare, în plus față de veniturile proprii, care să îți permită să faci infrastructura de transport, dar și cea în domeniul educațional, cu scopul pregătirii infrastructurii și forței de muncă necesare potențialilor investitori”, susține primarul.

Un sfert din fondurile europene, investite în educație

De aceea, spune Cosmin Andrei, cea mai importantă investiție făcută din banii europeni este în sistemul de educație al municipiului, unde a alocat un sfert din suma totală absorbită. „Dacă vom avea un învățământ civilizat atunci copiii vor fi mai înclinați să învețe. Iar dacă vom avea copii bine educați, noile generații vor avea un trai mai bun. Educația este cea mai sigură cale de ieșire din sărăcie”, susține primarul orașului care se află în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, una dintre cele mai sărace zone din Uniunea Europeană.

Circa 50 de milioane de euro au fost alocate pentru modernizarea și dotarea unităților de învățământ. În momentul de față, 17 școli sunt în curs de renovare și mai urmează încă cinci, la care a fost aprobată finanțarea. De asemenea, 43 de unități de învățământ vor fi modernizate cu mobilier școlar nou, computere de ultimă generați și alte materiale și echipamente didactice pentru dotarea laboratoarelor.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482