Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei, a trimis o scrisoare deschisă actualului primar general, Nicușor Dan, solicitându-i o dezbatere publică despre performanțele fiecăruia în funcția de primar. Firea consideră că bucureștenii merită să audă o discuție clară și onestă despre obstacolele și realizările din mandatele lor.
În scrisoare, Firea își exprimă dezamăgirea față de stilul de conducere al lui Nicușor Dan, pe care îl consideră ineficient. Ea subliniază că problemele actuale ale administrației Capitalei nu sunt cauzate de datorii financiare, ci de lipsa unui management adecvat și de incapacitatea de a motiva și coordona echipa de colaboratori.
Firea aduce în discuție o serie de declarații publice ale lui Nicușor Dan, în care acesta recunoaște dificultățile întâmpinate în extinderea parcărilor și în formarea unei echipe eficiente. Ea pune sub semnul întrebării competențele manageriale ale actualului primar, remarcând că lipsa de comunicare și de cooperare cu primarii de sector au contribuit la nerealizarea multor proiecte importante pentru București.
Un punct central al criticii este incapacitatea lui Nicușor Dan de a gestiona eficient problemele administrative și de a se baza pe un program de campanie realist. Firea sugerează că promisiunile lui Dan din campania electorală au fost făcute fără o bază solidă de informații, fapt ce a dus la nerealizarea acestora odată ajuns în funcție.
Scrisoarea deschisă:
„Domnule primar general, Nicușor Dan, este a două oară când vă scriu pentru a vă chema la o dezbatere despre ce am făcut fiecare la Primăria Capitalei, o dezbatere pe care toți bucureștenii o așteaptă.
V-am cerut în mesajul anterior să discutăm chiar despre ce ați declarat la lansarea candidaturii, despre „valori, respectarea legii și instituții funcționale”.
Acum, vă solicit să discutăm tot despre ce spuneți dvs., despre obstacolele pe care le-ați întâlnit și cum argumentați nerealizarea lucrurilor pe care le-ați promis acum 4 ani.
Nu datoria a împiedicat dezvoltarea capitalei, ci stilul de a conduce și de a comunica cu oamenii, de a acționa și a decide. Prin toate acestea v-ați dovedit liderul unei echipe care a stat…pe timpul bucureștenilor.
Acum câteva zile, vorbind despre eșecul de a extinde parcările, ați spus: “cu parcările, nu e să trimiți o racheta în cosmos, e o chestie care necesită un management pe care nu l-am avut, ce să mai…”.
Domnule primar, sunteți serios? Care management v-a lipsit, chiar al dumneavoastră?
Afirmați, într-o discuție publică, pe 15 mai, că unul din motivele din cauza căruia n-ați reușit să faceți mai mult, a fost că nu ați putut să vă creați o echipă de colaboratori: „ce n-a ieșit în mandatul asta, a fost să conving oameni să vină în primărie, am invitat 100 de oameni…”.
Cum să fie oamenii motivați să vină lângă dvs., când nu răspundeți la telefon nici măcar oamenilor din actuala echipă, cei care v-au susținut să câștigați, să nu-i mai amintesc pe cei din echipa adversă.
Comunicarea cu primarii de sector nu a existat și a fost una dintre cele mai defectuos îndeplinite responsabilități pe care le-ați avut ca manager.
Spuneați, vrând să descrieți „lupta” dvs. cu administrația, că este „un context în care oamenii nu se ajută între ei, sunt tot felul de lucruri subterane, că asta este administrația publică, într-o limbă necunoscută”.
Problema cea mai mare este că nici măcar nu vorbiți despre problemele reale ale administrației, ci construiți o poveste cu aluzii, pe ideea că administrația este „bau-bau”, chiar adversarul ascuns al dorinței dvs. de a înainta. Administrația are nevoie de un bun manager cu mână forte, însă, și dacă ați avea aparatul administrativ perfect, la fel ați decide și ați acționa.
Cum puteți justifica nerealizarea programului dvs. pentru trafic, spunând despre promisiunile din campanie: „când am spus lucrurile astea, aveam informații parțiale”?
Cum poate un om cu experiența dvs. – activ din 2006 în dezbaterea despre administrația Bucureștiului, candidat pentru Primăria Capitalei în 2012, în 2016 și care în 2020 avea susținerea USR și PNL, două partide mari care aveau consilieri generali și locali cu experiență directă în administrarea Capitalei – să declare că a fost „semi-realist” când a venit la primărie?
Arată asta cumva că programul de campanie a fost scris fără nicio bază, și odată ajuns la Primărie, v-ați gândit că oricum veți acoperi promisiunile, cu recunoașterea dulce-naivă a lipsei de realism?
Domnule primar general, nimic din ce spun aici nu este un atac. Puteați fi – mergând pe terenul pregătit în mandatul meu, 2016-2020 – un exemplu de bun primar și n-ați fost. Și dacă, prin minune, ați avea acel aparat administrativ perfect și acei colaboratori, așa cum vi-i doriți, la fel de încet v-ați mișca și acționa, la fel de greu ați colabora si comunica.
Pentru că, așa cum spuneți despre sine, într-o discuție publică pe 28 mai: „sunt ciufut și încăpățânat”. Sunt acestea trăsături de bun manager? Răspunsul îl oferă timpul pierdut al bucureștenilor și declarațiile publice exasperate, din toți acești ani, ale celor cu care aveați datoria să colaborați.”