Se pregătește schimbarea legii, după scandalul Coldea

Scandalul dosarului deschis de Direcția Națională Anticorupție generalilor Florian Coldea și Dumitru Dumbravă poate aduce schimbări legislative deloc avantajoase pentru actualii specialiști ai SRI. Mulți din generalii din sistem se pensionează la vârste fragede și mai apoi, în timp ce încasează pensii uriașe de la stat, oferă și consultanță pe sume mari de bani.

Mai multe propuneri legislative vin să îi scoată din circuit pe greii SRI, prin interzicerea oferirii de servicii de consultanță

Una dintre propuneri ar fi ca foștilor ofițeri din servicii să le se interzică să mai ofere servicii de consultanță pentru o perioadă după momentul trecerii în rezervă. Se estimează, astfel, că acești oameni își vor pierde relații și influența pe care ar avea-o imediat după momentul pensionării.

Propunerea invocă tocmai modul în care activau generalii din rețeaua lui Florian Coldea. Potrivit Realitatea Plus, chiar generalul Cristian Bizadea, adjunctul directorului SRI, trecut în rezervă la cerere, de la 1 iunie, ar urma să ofere consultanță politică, scrie Realitatea. net.

Detalii despre dosarul în care sunt cercetați generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă

Foştii şefi ai SRI, generalii (r.) Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, au fost puşi de DNA sub control judiciar pe cauţiune. Sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani într-un dosar privind intervenţii în Justiţie.

După 15 ore, Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, Doru Trăilă şi Dan Tocaci au părăsit sediul DNA din Ştirbei Vodă. După audieri prelungite, aceştia n-au dorit să facă declaraţii publice pe motiv că ora este prea târzie.

Pentru Florian Coldea, DNA a stabilit plata unei cauţiuni tot de 500.000 de lei

Tot la DNA au stat peste 10 ore şi avocatul Doru Trăilă dar şi omul de afaceri Dan Tocaci

Aceştia au dat, rând pe rând, declaraţii în faţa procurorului DNA. Procurorul de caz în această speţă este Mihaela Moraru Iorga – procurorul şef al Secţiei de Combatere a Corupţiei din DNA. Procurorii îi acuză pe Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă de comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare de bani, după un denunţ depus la DNA luna trecută de omul de afaceri Cătălin Hideg.

Hideg a susţinut, inclusiv public, că i-au fost ceruţi 600.000 de euro pentru „optimizarea” dosarului său de la EPPO aflat pe rolul Justiţiei române. Omul de afaceri a declarat că din cei 600.000 de euro, ar fi remis celor 3 suma de 100.000 de euro. Patron al companiei Sanimed International, Cătălin Hideg, a fost condamnat, în februarie 2024, în primă instanţă, de către judecătorii Tribunalului Bucureşti, la 4 ani de închisoare cu executare, într-un dosar al EPPO, condus de Laura Codruţa Koveşi. Dosarul său se află în prezent pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

Hideg a fost acuzat de EPPO, în octombrie 2022 de folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de fraudă cu fonduri europene în valoare de 3 milioane de euro.

 

 

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482